Elon Musk - Ashlee Vance

Ing. Igor Miňo
6. Október 2017

Na jednom uploadovacom portáli som našiel balíky kníh. V jednom archive je zabalených niekoľko desiatok kníh a keď som chcel jednu tak som musel stiahnuúť celý balík. Takto som sa dopracoval k jeden staršej knihe Mít vše hotovo ale keď som už ten celý balík mal, tak som pri prechádzal čo všetko tam ešte je, som sa dopracoval k tejto knihe.

O Elonovi som vedel, ale len tak, že predal PayPal a potom založil SpaceX a Tesla. Tak vďaka tejto knihe som dostal úplny prehľad o jeho živote, pretože začína už o jeho predkoch, približne od jeho starých rodičov, ako sa dostal na americký kontinent, ake mal detstvo, aké podnikanie začínal, ako sa mu darilo, s kým ako komunikoval a podobne. Celé dielo napísal jeden novinár Ashlee, ktorý kontaktoval desiatky ľudí okolo Elona, ale úplne blízky ľudia mu chýbali ako aj samotný Elon. Ashlee niekoľkokrát žiadal Elona o rozhovor, kde by mu chcel povedať o tom čo chystá, no Elon sa odmietal s ním vôbec stretnúť. Po niekoľkých mesiacoch sa Elon ozval Ashleemu a dohodol si s ním večeru. Na tej večeri Elon súhlasil s napísanim jeho "biografie" s tým, že Ashlee požadoval nezasahovanie do diela, ale Elon môže pridať vlastné poznámky. Vo výslednom diele Elonových poznámok je málo, dokonca pridal aj kópie niektorých e-mailov.

Mojích poznámok k tejto knihe mám málo, pretože išlo o celkový odkaz, to aké ma zmýšľanie a ako postupuje, nie konkrétne rady:

Přebal
1. Elonův svět
2. Afrika
- Encyklopaedii Britannica. To bylo úžasně užitečné. Nevíte, co všechno nevíte. Uvědomíte si, kolik věcí kolem
3. Kanada
4. Elonův první startup
5. Šéf Paypalové mafie
6. Myši v kosmu
7. Všechno na elektriku
- Jediná věc, kterou si velké automobilové společnosti nechaly, byl vývoj spalovacích motorů, prodej, marketing a konečná montá
- startupech v Silicon Valley: najme se pár mladých nadšených inženýrů a věci se budou vymýšlet za pochodu. Nevadí,
8. Strádání, utrpení a přežití
9. Vzhůru
- Musk požaduje rozpis činností den za dnem, hodinu po hodině, někdy dokonce minutu po minut
- tam dávat, i kdy půjdete na záchod,
- Neřekne: ‚Musíš to udělat do pátku do dvou odpoledne,‘“ objasňuje Brogan. „Řekne: ‚Potřebuji, aby se do pátku do dvou udělalo nemožné. Zvládneš to?‘ A když mu na to řeknete ano, nepracujete jako blázni kvůli tomu, že vám něco přikázal. Pracujete usilovně kvůli sobě samému. V tom je podstatný rozdíl. Vy sami jste slíbili, že něco uděláte.“ Také díky tomu, že SpaceX najímá stovky chytrých, samostatných a motivovaných lidí, může maximalizovat výkon jedince. Jeden
- lověk, který pracuje šestnáct hodin denně, ve výsledku zvládne mnohem víc než dva lidé pracující společně osm hodin denně. Jeden člověk nemusí pořádat porady, snažit se domluvit s jinými nebo na ně naléhat, aby zrychlili postup. Prost
10. Pomsta elektrického vozu
11. Muskova teorie všeho
Epilog
Obrazové přílohy
Dodatek 1
Dodatek 2
Dodatek 3
Poděkování

V prvej kapitole ma zaskočilo, keď Elon kalkuloval vo svojom harmonograme a opýtal sa v zmysle: "Koľko času spotrebuje manželka? 10 hodín týždenne? Alebo viac? Hmm.." Týmto som bol zaskočený, ako môže tak nakladať s osobným vzťahom? A navvyše tak málo? To pride za svojou ženou a povie jej "Máš 10 hodín". Preto som sa postupne v neskorších kapitolách, kde mal už vzťah, oženil sa a rozviedol, som to tak aj očakával. Neskôr sa oženil s inou, to už vyzeralo že by fungovalo, lebo rozumela čo robí, aj tak to nevydržalo. Až na konci knihy som pochopil, prečo tak na začiatku kalkuloval, pretože to čo robí a s akým nasadením, nebol by tam kde je, nebolo by ani tých nových technológií, ktoré vyvinul.

Hlavné čo som si zobral, bolo moje pochopenie príbehov z jeho života, čo ako riešil. Tak napríklad, keď potrebovali palivové čerpadlo, na trhu je za cenu $120.000 a on dal za úlohu jednému zamestnancovy, aby navrhol a vyvinul vlastné palivové čerpadlo a dál mu na to rozpočet $5.000. Po asi 9 mesiacoch ten zamestnanec prišiel za Elonom, doniesol hotové a funkčné palivové čerpadlo akurát s tým, že celková cena je $5.700. Tak zavádzaním takýchto úspor pri vlastnej výrobe Elon jednak usporil, ale aj pretože dodávateľké firmy pracujú nekvalitne alebo pomaly. Navyše po vlastných optimalizáciach dokážu vyrábať za niekoľkonásobne nižšie ceny a ešte pri koncepte znovupoužiteľných prvých stupňov nosných rakiet nie je divu, že namiesto ceny jedného štartu $60 milónov dokáže vyniesť na orbitu náklad za $20 miliónov.

Druhá vec, ktorú Elon robí je hra na "všetko alebo nič". Viac krát stali jeho firmy na hranici krachu, vrazil do toho všetký svoje peniaze, všetko čo mal, dokonca v jednom prípade začal požičiavať aj od kamarátov a iných ľudí, ktorých presvedčil aby investovali v jeho podniku. Našťastie mu to doteraz vyšlo, no veľakrát to, že  "prežil" bolo skutočne nezávisle od neho. Asi také najväčšie riziko podstúpil, keď chcel získať vládnu dotáciu na 12 štartov pre vynesenie nákladu na ISS. Súťažil s inou veľmi známou firmou, kde nakoniec mu to priklepli, ale aj to nie celé, ale ako podiel aj s tou druhou firmou.

A ešte jedná vec mi utkvela v pamäti, mal jednu asistentku, dlhoročnú, bola jeho pravá ruka, tuším sa volala Brownová. Mala kanceláriu hneď pred jeho, kto sa chcel dostať k Elonovi, musel prejsť cez ňu. Ona vedela, kedy ma akú náladu a kedy môže koho s akou vecou pustiť za ním. Organizovala mu pracovné a dokonca aj súkromne veci (výlety s rodinou, narodeninové oslavy, darčeky na vianoce a podobne). Po niekoľkých rokoch za ním došla s požiadavkou o zvýšenie platu, pričom mala aj tak dosť dobrý. Elon jej povedal, že nech si zoberie dva týždne voľno a si oddýchne, on bude za ňu robiť jej prácu aby videl čo to obnáša a potom keď sa vráti tak to prediskutujú. Keď sa po tých dvoch týždňoch vrátila, povedal jej že vlastne zistil, že už neporebuje asistentku, dokáže si tie veci zariadiť aj sám a za tie roky sa toho veľa zmenilo. Navrhol jej teda, že ju presunie na inú pozíciu v nejakom vysokom manažmente. Brownova s tým nesúhlasila a tak radšej odišla. Elon jej však aj tak vyplatil ročné odstupné a odmeny s poďakovaním za niekoľkoročnú prácu.

Elon má s druhou manželkou 5 synov, najprv sa mu narodili dvojičky a potom trojičky. Takúto náhodu som ešte nepočul, neskutočné :) So synmi sa stretáva pravidelne, berie ich aj do svojích firiem, hrá s nimi počítačové hry, keďže aj Elon je fanúšik videohier, ale tie im on sám vyberá, aby nehrali tie, ktoré im nič nedajú.

Hodnotenie

Číta sa to pohodlne, so záujom, hoci je to dlhšia kniha, no sú tám veľmi podrobne a chronologicky usporiadané udalosti ako sa stali. A hlavne tie udalosti, kde by sa na prvy pohľad zadlo, že Elon koná neuvážene a zbrklo, sú podobne vysvetlené a aj z druhej strany, hlavne keď sa s niekým nezhodol a prepustil alebo ten človek sám odišiel. Elon má totiž takú povahu, že vynakladá veľké usilie a financie na získanie najlepších ľudí ale potom dokáže aj pre nejakú drobnosť alebo malú chybu, ktorej sa dopustil, či už vedome alebo nie, ho minútu na to prepustiť. Vyžaduje totiž pracovné nasadenie 6 dni v týždni, 12 hodín denne.

Knihu odporúčam komukoľvek, aj netechnicky orientovaným ľuďom, ktorý sa chcú dozvedieť o živote, podľa mňa, neobyčajného človeka.