Lepší holub na streche - Marek Badida

Ing. Igor Miňo
10. Máj 2018

Nepamätám si presne, ale asi vtedy, keď som pred tromi týždňami bol doma, tak mi mama dala túto knižku, že mi ju odporúča prečítať, nepovedala však prečo, akurat ešte dodala, že na dvoch stranách zahla rožok. Položil som ju na stôl a pokračoval som v práci, kde som ju prerušil.

Keď som cestoval do Košíc, tak som si ju vzal a do dnes (stredy) mi stála na skrinke na vrchu, pôvodne som ju mal v pláne prečítať keď dočítam aktuálne rozčítanú knihu, ale ráno po prebudení som hľadal odpoveď na nejaké moje otázky až mi padol zrak na ňu.

Otvoril a začal som čítať, je pomerne tenká (113 strán) a ešte sa aj dobre čítala, po chvíľke som bol skoro v polovici, zvyšok som dočítal teraz pred spaním (už je po polnoci keď to píšem, čiže štvrtok). Tu sú moje poznámky z čítania:

44 - Hýb sa pravidelne :) a určite budeš mať radosť. Boh chce, aby sme mali radosť aj z endorfínov, ktoré sa vytvoria naším hýbaním sa. :) Inak by nás takto nestvoril.
48 - "Buduj môj dom a budem mať v ňom zaľúbenie"
54 - "Proste a dostanete! Hľadajte a nájdete! Klopte a otvoria vám! Lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde, a kto klope, tomu otvoria. Alebo je medzi vami človek, čo by podal synovi kameň, keď ho prosí o chlieb? Aleb keby pýtal rybu, čo by mu dal hada? Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojím deťom; o čo skôr dá váš Otec, ktorý je na nebesiach, dobré veci tým, čo ho prosia." (Mt 7, 7-11)
58 - Priateľstvo je ako vzácny olej. Teda má veľkú hodnotu a ten, kto sa oň usiluje, nasiakne týmto pomazaním "až po okraj rúcha". Človek, ktorý sa usiluje o priateľstvo, vonia láskou. A toto úsilie prináša požehnanie naveky.
61 - Slova proroka Izaiáša: "Ja som ťa stvoril, formoval od materského lona a pomáham ti. Neboj sa!"
65 - Hovorí sa: "Keď vtáčika lapajú, pekne mu spievajú." To znamená, že budem neustále pekne rozprávať, aby som priateľstvo nezničil.
66 - Kniha Sirachovcova v 6. kapitole takto pekne opisuje hodnotu priateľstva: "Verný priateľ je ako mocná pevnosť, kto takého nájde, nájde si poklad. Verného priateľa nemožno kúpiť a hodnota jeho vernosti sa nedá vyvážiť zlatom a striebrom. Verný priateľ je akoby liek nesmrteľného života a tí, ktorí sa boja Pána, nájdu ho. Kto sa bojí Boha, bude mať ozaj pravé priateľstvo, lebo kto aký je, takého bude mať aj priateľa."
82 - Nauč sa plánovať. Napíš si svoje ciele. Maj ich pred očami. Mnohí ľudia vôbec neplánujú. Veď aj tak "človek mieni, Pán Boh mení". Tak načo si budem niečo písať? Ale Boh dal napísať svoje plány prorokom. Božie plány boli zapísané a Pán ich potom naplnil. Keď si človek niečo napíše, začne to naberať na vážnosti.
88 - Keď ju uvidel jeden bezdomovec, vraví mi: "Ale veď ona je pekná! Môžeš s takou chodiť?"Jeho poznámka ma pobavila, no aj ja som vnímal našu odlišnosť. :D
88 - "Dvaja sú na tom lepšie ako sám človek: za svoju námahu môžu dostať väčšiu odmenu, a keď padnú, jeden zdvihne druhého. Beda však samému, keď padne! Nemá pri sebe druha, čo by ho zdvihol. Aj sa (lepšie) zahrejú, ak dvaja ležia spolu, ale sám - akože sa môže zahriať sám? Veď dvaja vedia premôcť samého, dvaja sa (skôr) postavia na odpor." (Kaz 4, 9-12)
90 - Prvým rozhodnutím je prijať Ježiša za Pána a Spasiteľa svojho života. Ako hovorí jeho prisľúbenie: "Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše." (Mt 6, 33) A potom sa znovu a znovu rozhodovať v menej dôležitých rozhodnutiach a nebáť sa, pretože Boh je s nami.
97 - Toto robí Boží Duch. Upokojuje, dáva nádej a obrovskú radosť. Ten, kto má Svätého Ducha, nemôže žiť v beznádeji.
105 - Slovo "evanjelium" znamená "radostná zvesť". Teda jeho cieľom je naša radosť. A to nie je hocaká, ale úplná. Sme stvorení pre radosť. Každý človek prichádza na túto zem preto, aby prežíval radosť. Už tu na zemi a v nebi naveky. A hoci sú na tejto zemi skúšky a prichádza plač, Ježiš napriek tomu hovorí: "Blažení plačúci, lebo budú potešení." Cieľom nášho života je jasanie, radosť v Pánovi, pretože on  náš plač obráti na radosť. Ježiš má posledné slovo.
 

Hodnotenie

Autorom je gréckokatolický kňaz, ktorý podľa posledných strán pôsobi aktuálne v Inovci. Pôvodne pochádza z Kalnej Roztoky, pracoval 5 rokov ako zamestnanec Gréckokatolíckej charity v Prešove, dva roky ako laický terapeut v resocializačnom zariadení a tri roky ako redaktor časopisu Cesta.

Za kňaza bol vysvetený v roku 2006 vladykom Chauturom v Košiciach a v tejto knihe, ktorú písal 9 rokov, z toho ale 7 rokov nenapísal nič, rozpráva svoj príbeh, zážitky keď bol chlapec, keď začal štúdium v reholi, ako spoznal svoju ženu, a aké ma zážitky s turistamy, ktorým vydáva svedectvo o Ježišovi pri prehliadke cerkvi v Inovciach.

Knihu zakončil slovami evanjelistu Jána: "... aby ste verili, že Ježiš je Mesiáš, Boží Syn, a aby ste vierou mali život v jeho mene." (Jn 20, 30) To praje každému, komu sa táto jeho kniha dostane do rúk.