Vzťah na skúšku, skúška na celý život - Ľubomír Majtán a kol.

Ing. Igor Miňo
25. Január 2020

K tejto knihe som natrafil v jednom článku Denníka N. Aj som sa trochu čudoval, že taký denník podporuje kresťanského autora - kňaza, tak to bola prvá vec, kôly ktorej som si knihu kúpil, čo to teda v nej bude.

Veľká časť knihy je formou textu v bublinkách, kde sú odpovede na otázky od rôznych ľudí, anonymne. Iba či je to muž / žena a koľko má rokov. Pri každej téme sa pýtali slobodných ľudí, ktorý chodia spolu, snúbencov, manželov aj zasvätené osoby. Odpovede ako keby nefiltrovali, sú tam reakcie, ktoré nie sú v zhode s učením cirkví, alebo evanjelia. Natrafil som však aj na také, ktoré som sám nevedel vyhodnotiť, či je to dobré alebo nie. Škoda, že to nebolo ani nijako naznačené, to som trochu očakával.

Teraz po prečítani, keď už viem čo je v nej, tak nezodpovedá mi to k tomu "booomu" ktorý sa odohrával pri jej propagovaní. Očakával som konkretné príbehy ľudí, nie len trojriadkove "bublinky". A to málo čo sa ozrejmovalo v kapitolách, je skutočne výstižne spracované, no mohli isť viac do hĺbky, takto to ostalo opäť povrchne. Pripájam zopár mojích poznámok:

Človek túži po pravde. Chce počúvať tých, ktorí autenticky žijú svoj život. Nepotrebujeme sa plaziť za samozvanými hviezdami, ktorých morálny kredit je zničený promiskuitným životom. Kto žije krásne a má vo svojom živote usporiadané hodnoty, nech si je istý, že bude magnetom pre tých, ktorí tak isto zatúžia žiť hodnotný život. Dôveryhodný človek je zároveň úprimným radcom, pretože vie váhavému človeku poradiť najlepšie.

Ako môžu ľudia sľubovať, že budú žiť spolu celý život, keď sa nevedia rozprávať? Manželstvo bez komunikácie je čistá utópia. V našom živote mnohé veci nasledujú jedna za druhou. Najprv musí byť záujem, potom stretnutie; stretnutie, potom rozhovor; rozhovor, po ňom spoznanie vnútra toho druhého a následné rozhodnutie žiť s ním alebo ísť od seba.

Chodenie nie je len časom testovania toho druhého, či je to ten pravý. Je to obdobie skúšky aj mňa samého. Spoznávam svoje vlastnosti, ako reagujem, aké sú moje plány, či sa zhodujú s tým, čo chce ten druhý.

Chodenie je nielen o spoznávaní toho druhého, ale aj o spoznávaní životnej cesty. Niekedy pár počas chodenia spolu zistí, že s tým druhým si spoločný život nevie predstaviť. Inokedy chlapci a dievčatá zistia, že Boh ich volá k zasvätenému spôsobu života. Chodenie je priestorom aj na overenie si spôsobilosti. Sú povahové vlastnosti, na ktoré treba upozorniť a s ktorými sa dá pracovať. Ale sú i také chyby, ktoré sa neodstránia ani svadbou, ba budú sa neustále zhoršovať. Manželia sa zároveň presviedčajú, že počas  predmanželského chodenia mali viac dbať na odstraňovanie nedostatkov svojích partnerov. Mnohí oceňujú čistotu a úprimný pohľad na lásku. Čas vzájomného spoznávania vyhodnocujú ako pozitívny, pretože vďaka tomu ukončili predchádzajúce vzťahy, v ktorých chýbala úprimnosť, alebo časom spoznali aj zápornejšiu stránku svojho partnera.

Boh stvoril ľudí ako bytosti, vrátane pohlavnej alebo rozmnožovacej sústavy. Sexualita je Bohom stvorená. Nie je to hanba, ani príťaž. Nie je to prekliatie, ani zlo. Je to dar, ktorý človek spoznáva, rozvíja a ďakuje zaň Bohu. Nie je to žiadne tabu. Dar sexuality má dva ciele: milovať a odovzdať život.

Láska je darom od Boha. Sexualita, intímnosť a sex nie sú čosi zlé a nečisté. Cirkev hovorí o kráse sexuality a intímnosti, ktoré neoddeliteľne patria do usporiadaného vzťahu lásky. Takto to zamýšľal s ľudskou láskou jej tvorca. Takýto vzácny dar však nedal len tak, aby sa z neho stalo krátkodobé potešenie. Vzácny dar si vyžaduje múdrosť tých, ktorí sú obdarovaní a ktorí tento dar neznehodnotia len "na skúšku", ale využívajú ho vtedy, keďsa rozhodnú stráviť spolu celý zvyšok života.

Neviesť intímny život pred svadbou znamená, že manželia nemajú s kým porovnávať. Ich manželský partner je prvý. Nemá konkurenciu, pretože žiadna konkurencia predtým ani nebola. Ak sa puto správne vytvorilo v manželstve, funguje zároveň ako veľmi silný zjednocujúci princíp. Je to niečo, čo ich spája, na čo sa obaja tešia a čo neustále stmeľuje ich vzťah i počas krátkodobej absencie pokoja.

Ak zamilovaní partneri napriek existujúcim nedopstatkom sú si navzájom primeraní, vzájomne vidia svoje klady a zápory, sú odhodlaní žiť jeden pre druhého, sú ochotní prijať jeden druhého takého, aký je, sú presvšedčení o svojom manželskom povolaní, ba sú odhodlaní naďalej poznávať toho druhého, môžu vstúpiť do sviatostného manželstva. Nemusia sa báť, lebo existujúci oxytocín - získaný pri budovaní vzájomných vzťahov, kulminujúc v intímnom živote po uzavretí manželstva v ich tele buduje medzi nimi taký vzťah, ktorý nepominie ani v starobe. Teda oxytocín sa nie náhodou volá aj hormónom manželskej klásky.

Nauč sa mať kontrolu nad sebou a potom budeš vedieť lepšie pomáhať aj ľuďom vo svojom okolí. Čistota ti dáva predpoklad na správnu kontrolu nezriadených túžob, odolanie chlípnosti a zabráni, aby sa z človeka stal len prostriedok vlastného uspokojenia. Nečistota zatemňuje rozum človeka, naproti tomu čistota udržiava jeho vedomie.

Prichádzame na tento svet bez ničoho.
Odchádzame z tohto sveta bez ničoho.
A medzitým sa hádame o všetko.

 

Hodnotenie

Druhýkrat by som ju nečítal, veľa obsahu je tvorený odpoveďami rôzných ľudi, ktoré nie sú nijako komentované z pohľadu učenia Ježiša alebo cirkvi, takže neviem, o ktoré sa môžem oprieť. A práve toto som očakával, že spôsobom vhodným výberom komentárov priblížia správny pohľad na život. Škoda, alebo ja tomu nerozumiem, čo chcel autor povedať.