Čínsky nový rok psa

Ing. Igor Miňo
20. Február 2018

V Číne a azijských krajinách sa oslavuje rok ako lunárny rok, podľa splnu mesiaca, podobne ako sa vypočítava u nás Veľka noc. To znamená, že sa každý rok oslavuje v inom čase. Hovorí sa, že 1 obrázok nahradí 1000 slov, tak sa pozrime na grafy posledných 5 rokov vývoja ceny Bitcoin.

V roku 2014 bol čínsky nový rok 31. januára

 

V roku 2015 bol čínsky nový rok 19. februára

 

V roku 2016 bol čínsky nový rok 8. februára

 

V roku 2017 bol čínsky nový rok 28. januára

 

V roku 2018 bol čínsky nový rok 16. februára

 

Náhoda alebo závislosť?

Doteraz som pozoroval keď klesala jedna kryptomena tak ina stúpala alebo aj klesala v inom čase, nezávysle jedna na druhej a aj voči FIAT menám. Nedokázal som najsť jedinú závislosť, či už priamu alebo nepriamu, ani voči komoditnemému trhu. Až som na trafil na čínsku tradíciu, kde pre nich nový rok predstavuje niečo ako u nás vianoce. Oslavy trvajú týžden alebo aj dva, majú dovolenku, trávia čas s rodinou. A na nový rok si dávaju červené obálky v ktorých su peniaze. Každý dostáva a dáva červené obálky s peniazmy. Možno je to niekomu čudné, aký to ma význam dáť peniaze a od iného ich dostanem, no napríklad môže to byť spôsob ako odstrániť rozdiely v rodine (ak polovičku z mojích peňazí dám bratovy a brat dá polovičku svojích peňazí mne, tak potom budeme mať obaja rovnako) alebo to môže byť lepšie riešenie na situáciu, keď dostaneme nevhodný darček, takto si ich môžu kúpiť každý sám čo chce z tých peňazí, ktore dostal. To su ale len moje dohady.

Podstatné však je to, že ak cez rok držia svoje peniaze v kryptomenách, čo je v ázijí úplne normálne, tak práve pred sviatkom nového roka potrebujú ich predať aby mali peniaze do obálok. A podobne ako u nás ľudia začínajú vyberať a kupovať darčeky mesiac pred vianocamy, tak u nich to môžu byť 3 týždne pred novým rokom, kedy hromadne predávaju svoje kryptomeny, alebo časť z nich aby mali "na darčeky". Samozrejme, že s tak veľkým poklesom môže so sebou strhnúť aj ďalších k predaju, ktorý sú na opačnom konci sveta, len preto, že cená klesa tak predávajú.

Ak sa to zopakovalo 5-krát za sebou, tak položme si otázku, ďalší nový čínsky rok bude 5. februára 2019, bude teda opäť pokles kryptomien v období od 11. januára? Je to príležitosť ako zarobiť?