Charakter introverta

Ing. Igor Miňo
13. Apríl 2018

Viackrát som sa či už cielene alebo náhodou dostal k charakteristikám introvertov, s ktorými som sa ale úplne nestotožňoval. Avšak dnes, sice nahodou, ale dostal som sa k opisu, pri ktorom som bol až sám prekvapený, ako to presne sedí. Lepšie by som to asi ani ja sám nenapísal, tak som sa rozhodol si to poznačiť.

Originálny článok je https://thoughtcatalog.com/holly-riordan/2017/06/this-is-the-way-introverts-pick-their-person/


Ako si introverti vyberajú partnera?

Zatiaľ čo extrovertom v spoločnosti nerobí problém sa rýchlo začleniť a nájsť si priateľov či partnera, introvertom to trvá trochu dlhšie. Poďme spoločne zistiť, prečo je tomu tak.

Introverti bývajú často kvôli ich povahe nepochopení. Bývajú spravidla tichší pozorovatelia svojho okolia, čo si väčšina ľudí pletie s hanblivosťou. Hanblivý môže byť teda aj extrovert. Introverti na rozdiel od extrovertov preferujú samotu alebo spoločnosť ľudí, ktorých považujú za svojich najbližších (rodina a blízky priatelia). Pri spoločenských udalostiach sa môžu vyhýbať spoločnosti, aby na seba nepútali príliš pozornosť. Také akcie bývajú pre introverta vyčerpávajúce a zatiaľ čo extrovert potrebuje byť medzi ľuďmi, aby si znovu dodal energiu, introvert radšej zostane v pokoji doma a alebo na pár dní sa bude vyhýbať ďalším spoločenským udalostiam. Je preto dôležité introvertovi tento odpočinok dopriať.

Introvert a milostný život

Introverti začínajú obdivovaním niekoho z diaľky. Ticho sledujú svojho vyvoleného po celé týždne alebo dokonca mesiace, než sa konečne odvážia zahájiť rozhovor. Celú dobu sa pokúša zistiť, či by táto osoba stála za to riziko, pretože introverti neradi strácajú čas. Zároveň sa tiež neradi otvárajú niekomu, kto aj tak nakoniec od nich odíde. Našťastie introverti nikdy neprestávajú premýšľať a ďalej sledujú ľudí okolo seba, takže dokážu posúdiť charakter toho druhého a odhadnúť, či by za to mohol stáť alebo nie.

Na introverta by ste nemali nikdy ponáhľať, pretože ide na všetko radšej pomaly. Nerád sa baví s cudzími ľuďmi, rovnako tak je to s dotykmi od cudzích ľudí, preto sa najskôr pokúsi vybudovať hlboké puto so svojím náprotivkom, s ktorým by rád nadviazal vzťah. Jeho cieľom je vytvorenie intelektuálneho alebo citového puta pred tým fyzickým.

Ak introvert má záujem o vzťah s niekým, či už ide o priateľstvo alebo lásku, chvíľku im trvá, než sa tomu druhému otvoria. Svoje súkromie si stráži a o svoje tajomstvá sa neradi delia. Ako náhle sa vám však otvorí, už sa nepustí. Jeho otvorenosť vo vyvíjajúcom vzťahu znamená, že ste si ho úplne získali a dôveruje vám.

Vyjadrovanie svojich myšlienok je pre introverta omnoho jednoduchšie písomne, preto potrebuje niekoho, kto mu popraje krásne ráno cez SMS správu, ešte skôr ako sa prebudí. Niekoho, kto sa opýta, aký mal deň, keď po náročnom dni v práci príde domov. Hlavne ale potrebuje niekoho, kto ho osloví a ale bojí sa poslať správu alebo položiť otázku ako prvý.

Introvert tuží po niekom, kto je mu veľmi podobný. Chce byť vo vzťahu s niekým, kto ho nebude po večeroch ťahať po baroch, aby sa s ním opil, ale radšej sa s ním bude maznať doma na gauči a sledovať film či seriál. V skratke teda niekoho, kto si cení čas strávený so svojím milovaným.

Ak sa bude s vami introvert cítiť dobre, existuje šanca, že si zvolil práve vás. Na prve rande s vami pravdepodobne pôjde, až si bude istý, že sa s vami nemusí cítiť trápne, obzvlášť keď nastane ticho. Introvertom nevadí sedieť s niekým v tichosti, potrebujú k sebe teda niekoho, komu to tiež nevadí.

Písomná komunikácia je pre introvertov jednoduchšia

Introvert je veľmi dobrý poslucháč. Vie dobre naslúchať, preto býva veľmi dobrým kamarátom, ale i partnerom. Ak sa do vás zamiluje introvert, môžete sa skutočne považovať za šťastlivca. Nie len preto, že vás považuje za veľmi výnimočného človeka, ale tiež preto, že bude rozširovať vašu myseľ a naučí vás veľa vecí. Ba viac sa vďaka jeho láskavej a obetavej povahe budete cítiť milovaný.

Ako náhle si vás k sebe pustí, je veľmi málo pravdepodobné, že vás niekedy opustí. K tomu môže dôjsť, ak ho zradíte a porušíte tak jeho dôveru k vám. Introvert si bude ceniť toho, že našiel vás - niekoho, koho skutočne miluje. Nemusíte sa báť, že by vás niekedy opustil kvôli niekomu inému, záleží mu totiž na vzťahoch sa svojimi blízkymi, preto sa snaží o tieto vzťahy starať, ako najlepšie dokáže. Introvert nepotrebuje pre svoj život veľa osôb, nebude teda vyhľadávať spoločnosť ďalších ľudí. Navyše existuje skutočne málo ľudí, s ktorými si dokážu vybudovať hlbšie puto.

Introvert nie je typ človeka, ktorý by sa rýchlo usadil. Samotu si užíva, takže sa necíti pod tlakom, aby vstúpil do vzťahu. Do vzťahu ide introvert až vtedy, keď nájde skutočne niekoho výnimočného.

Ako milovať introverta

Nie je jednoduché milovať introverta, človek sa musí naučiť, ako ho milovať.

Milujte trpezlivo

Ako už bolo spomenuté, introvert nerád sa s niečím ponáhľa a ide na všetko pomalšie. Musíte prijať, že takto proste funguje. Premýšľa o každej skúsenosti, ktorú má, premýšľa rôzne veci a hlavne potrebuje čas na spracovanie svojich pocitov. Za to by ste sa na neho nemali hnevať. Keď milujete introverta, musíte si spolu vybudovať základ a počkať, až vás k sebe pustí.
Buďte otvorený, aby ste si udržali jeho záujem

Introvert obdivuje hlboké, intelektuálne konverzácie. Často je pre neho randenie obtiažne. Introvert nechce tráviť čas diskusiou o počasí alebo vašich víkendových plánoch. Chce vedieť, čo vás inšpiruje a chce s vami hovoriť o nápadoch a cieľoch. Tým spôsobom sa môže ponoriť do vašich snov a divokej predstavivosti.

Milujte tichšie

Introvert nemá veľmi rád "hlasité vzťahy". Nepotrebuje, aby bola každý deň na Instagrame vaša spoločná fotografia. Kvôli veľkej pozornosti verejnosti sa môže cítiť úzkostlivo. Keď milujete introverta, milujte ho jemne. Odtiahnite ho od davu a dajte mu bozk. Keď zaspí na gauči, prikryte ho dekou. Pripravte mu ráno kávu alebo čaj. Milujte ho dôverne, v priestore, ktorý existuje len medzi vami dvoma. Len tak sa bude cítiť príjemne.

Musíte rešpektovať jeho úvahy

Introverti majú drsnú predstavivosť. Vo vnútri hlavy majú veľmi chaotický svet. Premýšľajú a niekedy až príliš veľa. Snívajú vo farbách i hudbe a v mysli si vytvárajú príbehy. Introvert sa niekedy týmito príbehmi alebo snívaním nechá uniesť. Neberte si to osobne, on vás neignoruje. Keď je potichu, znamená to, že sa túla vo svojich myšlienkach. Nie je smutný, ani v depresii alebo nespoločenský. Len preskúmava svoje myšlienky.

Doprajte mu odpočinok

Ako už bolo spomenuté na začiatku, introverti si dobíjajú energiu inak, než extroverti. Zostává doma vo svojej izbe, číta knihy a počúva hudbu. Občas sa voľne potuluje po meste, pomaly usrkáva kávu a venuje čas sebe. Nepotrebuje priestor, pretože sa chce rozísť, alebo preto, že s vami nechce tráviť čas. Potrebuje priestor, pretože to je jeho spôsob, ako si znovu dodá energiu. Doprajte mu to.

Musíte sa vyrovnať s tým, ako introvert miluje

Introvert nemusí vždy hovoriť o svojich pocitoch, pretože slova sú príliš jednoduché na to, aby vyjadrovali hlboké emócie, ale ak sa stanete súčasťou introvertovho života, pamätajte si, že mu na vás veľmi záleží.