5 jazykov lásky - Gary Chapman

Ing. Igor Miňo
4. Apríl 2018

K tejto knihe som sa dostal ešte počas toho ako som čítal 1984 od Orwella, ale nekúpil som knihu skôr ako dočítam tu aktuálnu. To je taká moja zásada :) Tesne pred veľkou nocou som ju dočítal, tak som už cestou na sviatky kupil túto.

Začal som jul čítať v stredu v autobuse pred sviatkamy a potom od zeleného štvrtka do svetlého pondelka každý večer pred spanim jednu kapitolu, lebo som si ju chcel "šetriť". Úžasna kniha, každá kniha čo som čítal niečo vo mne zmenila, niektoré menej a niektore viac. Táto patri k tým, ktoré zmenila viac. Povedal by som, že podstatne čo sa týka vzťahu k opačnému pohlaviu. Dokonca sa odvážim tvrdiť, že ak dvaja tej knihe veria, že to čo je vnej napísane je pravda, potom naozaj dokážu celý svoj život žiť v naplnenej láske, respektíve ako sa spomína prirovnaie v knihe "s plnou nádržou lásky".

Aj ta forma a "presnosť" ako je napísana s praktickými prikladmi je veľmi dobre až výborne napísana. Spätne po dočitaní, keď som si preberal v hlave udalosti z môjho života doteraz, tak mi začali niektoré veci dávať "vysvetlenie". Na konci knihy je aj malý test, ktorým si môžem overiť a zistiť, ktorý je môj jazyk lásky. Pred testom som si podľa toho ako som čítal tipol asi poradie tých 5 jazykov, že ako to je u mňa, potom v teste sa mi to potvrdilo a viac zatriedilo (to poradie vedľajších), tak viem na čom som  Z môjho pohľadu je tá kniha prelomová.

Gary je vzťahovy poradca a zo skúsenosti zo svojej poradenskej kancelárie a neskôr aj zo seminárov identifikoval 5 jazykov lásky:

  1. Slová uistenia
  2. Pozornosť
  3. Prijímanie darčekov
  4. Skutky služby
  5. Fyzický dotyk

Každý človek ma iný jazyk pričom ten jazyk ešte môže mať nejaký dialekt, tie su v každej kapitole daného jazyka popísane. Na všetko má aj príklady skutočných dvojíc. Podstata je pochopiť, čo ktorý jazyk znamená, "ako sa ním hovorí", zistiť aký jazyk má váš partner a týmto jazykom mu prejavovať lásku.

Na začiatku vzťahu je zaľúbenosť, ktorá neskor vyprchá, väčšinou priemerna doba trvania sú 2 roky, ale môže to byť individuálne. Niektorým dvojiciam zaľúbenie vyprchá pred svadbou, niektorým po svadbe. Počas zaľúbenia človek nekoná racionálne, a teda aj jeho správanie nie je také ako by za normálnych okolnosti robil. V tom období teda môže nevedome svojim konaním práve hovoriť aj láskou toho druhého a všetko vyzerá fajn, až kym nepominie zaľúbenie. Potom nastáva to čomu sa hovorí milovať niekoho. Milovať niekoho už je racionálne uvažovanie, je to rozhodnutie. Rozhodnutie milovať niekoho, znamená hovoriť jeho jazykom lásky, že ho milujem a som tu pre neho.

Ak máme 5 jazykov lásky, zanedbajme dialekty, tak pravdepodobnosť že sa stretnú dvaja, ktorý majú rovnaký jazyk lásky je (1/5) * (1/5) = 0.2 * 0.2 = 0.04 = 4%. V závere knihy, kde je vyhodnotenie testu Gary ešte dodáva, že ak výjdu 2 jazyky s najväčším počtom bodov kde rozdiel medzi nimi je len 1 - 2 body, tak potom ten človek má 2 jazyky lásky rovnocenné. V tom prípade pravdepodobnosť je (2/5) * (2/5) = 0.4 * 0.4 = 0.16 = 16%. Čo je trochu viac, samozreme reálne možné, ale aj tak stále platí, že kľúčom k láske, ktorá pretrvá je sa naučiť jazyk svojho partnera a hovoriť ním k nemu. A to že sa nájdu dvaja, ktorý majú rovnaký jazyk lásky, je ako bonus, netreba sa nič nové učiť :)

 

Hodnotenie

Knihu odporúčam skutočne každému, najlepšie ešte pred vstupom do manželstva a aby ju prečítali obaja partneri a jeden druhému povedali, aký ma jazyk lásky. Potom sa už len treba učiť hovoriť jazykom lásky svojho partnera a žiť šťastne až do smrti.