Čo ženy naozaj chcú - Gottman, Abrams

Ing. Igor Miňo
29. Jún 2018

Po tom čo som dočítal knihu Muži su z Marsu, ženy z Venuše som v ponuke na Martinus našiel tip na túto knihu. Názov mi pripadal, že sa chce hrať na niečo čo v skutončnosti nie je, no keď som si prečítal ukážku, tak spôsob ako je napísana ma presvedčila si ju prečítať. Teraz po prečítani to neľutujem, opäť veľa vecí, ktoré som netušil, vynorili sa ale pri tom aj ďalšie otázky, na ktoré nemám odpoveď, ale aspoň viem, čo mám hľadať. Prikladám moje poznámky, ktorý je fakt dosť ako pozerám, o niečom to asi svedčí, na druhej strane, tie pozámky mám preto, aby som sa vedel vrátiť aj po rokoch k obsahu knihy bez opätovného jej čítania.

 

Obálka
Titulná strana
Tiráž
 

Úvod
-  Pre ženy sú muži buď „hrdinovia“, alebo „nuly"
- Aké by to bolo jednoduché, ak by ste si postláčaním niekoľkých správnych gombíkov dokázali získať ženské srdce. Nič také však neexistuje. Ženy sú komplikované. Každá žena je iná a práve preto sú také fascinujúce.
 

Prvá časť
- Koniec koncov vaším cieľom nie je stať sa tým najlepším milencom, priateľom či manželom na svete. Vy chcete byť tým najlepším milencom, manželom konkrétne pre svoju partnerku.
- Nie, ste úplne vedľa. Tou najzákladnejšou vlastnosťou, ktorú každá žena hľadá v nádejnom partnerovi, je: dôveryhodnosť
- Spoľahlivosť však neznamená len to, že sa dokážete o ženu a jej deti postarať. Znamená to, že vám záleží na tom, čo sa odohráva v jej srdci.
- Ženy často potrebujú, aby ich partner podporil citovo, aby ich napríklad vypočul, prejavil o ne záujem, o to, čo sa odohráva v ich srdci.
- Vzájomné zladenie tiež vedie k pravému citovému zblíženiu partnerov, čo na oplátku vedie k prehĺbeniu dôvery, čím partnerke poskytujete základnú vec, po ktorej vo vzťahu túži a ktorú potrebuje.
- Keď nabudúce budete v ženskej spoločnosti tak:

  • Venujte partnerke plnú pozornosť vždy, keď to potrebuje. To znamená, že ak sa s vami žena potrebuje porozprávať, vypnite hru, odložte bokom telefón a dokážte jej svojimi skutkami, že vám záleží na nej a na tom, čo hovorí.
  • OTOČTE SA SMEROM K PARTNERKE. Toto nie je metafora ani žiadna moderná formulka. Fyzicky sa otočte smerom k partnerke.
  • SNAŽTE SA JU POCHOPIŤ. A môže sa vám to podariť, len ak sa jej budete pýtať. Ak sa žena vo vašom živote sťažuje na svoju najlepšiu priateľku, neponúkajte jej riešenie, nepokúšajte sa odviesť jej pozornosť, neuvažujte nad tým, ako problém „vyriešiť“ za ňu, nevtipkujte a nezľahčujte to. Spýtajte sa jej radšej, ako sa cíti a aké je to pre ňu dôležité.
  • VYPOČUJTE JU BEZ TOHO, ABY STE SA HNEĎ ZAČALI OBHAJOVA. Túto radu veľmi oceníte najmä v situácii, keď predmetom rozhovoru alebo rozčúlenia ste práve vy. Nereagujte. Neprerušujte partnerku a nezabúdajte, že pre každého je to, čo cíti, skutočnosťou. Či už s ňou alebo s jej reakciami v danom momente súhlasíte alebo nie, ona to v tej chvíli jednoducho takto vníma.
  • VCÍŤTE SA DO PARTNERKINÝCH POCITOV. Pokúste sa vžiť do partnerkiných pocitov odhliadnuc od toho, či sú jej pocity podľa vás logické alebo nie. Emocionálna časť mozgu sa upokojí, keď nadobudne pocit, že nie je osamelá a niekto ju chápe. Prejavte empatiu, súcit. Nie je to o tom, kto má alebo nemá pravdu.

- Väčšina mužov plytvá časom, snaží sa ženu ohúriť, dookola rozpráva len o sebe, až ju napokon odradí. To je presný opak toho, čo ženy chcú. Aby sme to zjednodušili, ten, kto počúva, je viac sexy ako ten, komu sa nezastavia ústa.
- Muž chce byť žiadaný, chce, aby po ňom partnerka túžila, zbožňovala ho a brala ho takého, aký je.
- Muži sa cítia zodpovední za pocity žien. A presne v tom sa muži veľmi, ale veľmi mýlia.
- Ak máte so ženou blízky vzťah, pripravte sa na to, že okúsite celú škálu emócií (ako aj svojich pocitov), a to nefalšovane a bez prikrášlenia. Nenechajte sa nimi však vystrašiť.
- Nepomyslite na to, že by ste jej dokázali logicky vysvetliť, prečo sú niektoré z týchto emócií zbytočné. Kľúčom k úspechu je akceptovanie.
- Muži sa zvyčajne snažia čo najrýchlejšie vyrovnať so svojimi emóciami, aby mohli nerušene pokračovať v dobrej nálade a zábave.
- Prejaviť svoje pocity znamená pre dievčatá podstúpiť isté riziko, otvoriť sa a prejaviť tým kamarátke svoju dôveru. Sú dobrým znamením, že sa tým ich vzájomné vzťahy prehlbujú.
- Ženy nepoznajú negatívne pocity. Ženy nemusia mať žiadny špeciálny dôvod na to, aby zareagovali prehnane emotívne. Emócie jednoducho existujú a pre ženy sú rovnako prirodzené ako dýchanie. Emócie sú príležitosťou na zblíženie sa.
- Vaším cieľom nie je prerobiť partnerku na svoj obraz. Vaším cieľom je pochopiť tohto jedinečného, úžasného, nepríjemného, komplikovaného, frustrujúceho a fascinujúceho človeka, s ktorým máte vzťah
- Príďte za partnerkou a skúste sa dostať na rovnakú vlnovú dĺžku presne vtedy, keď vás potrebuje. Len tak porozumiete ženskému srdcu.
- PO ČOM ŽENY NAJVIAC TÚŽIA: PO DÔVERYHODNOSTI. Každá žena od vás očakáva vo vzťahu v prvom rade to, že vám môže dôverovať. Svoju dôveryhodnosť jej dokážete, ak budete sám sebou a urobíte to, čo sľúbite. To znamená, že sa jej ozvete vždy, keď jej to poviete a nebudete sa na nič hrať. TAJOMSTVO DÔVERYHODNOSTI SPOČÍVA VO VZÁJOMNOM ZLADENÍ SA. Ženy sa potrebujú s partnerom citovo zblížiť a cítiť sa pri ňom bezpečne fyzicky aj citovo. To dosiahnete, len ak sa s partnerkou zladíte. Keď sa chce žena s vami zblížiť, predovšetkým ak ju niečo vyviedlo z rovnováhy, nalaďte sa na jej vlnovú dĺžku. Venujte jej plnú pozornosť, otočte sa k nej, pokúste sa ju čo najlepšie pochopiť tým, že sa jej budete veľa pýtať, vypočujte ju bez prejavov sebaobrany a v neposlednom rade sa pokúste vcítiť do jej pocitov tým, že ich akceptujete a podporíte. NEBITE SA DO HRUDE. Ženy sa vo vašej prítomnosti musia cítiť bezpečne. Hrdina nikdy nezneužíva svoju silu alebo hlas na to, aby ženu zastrašil či presadil si svoj názor. Ak sa pri vás žena necíti fyzicky v bezpečí, na niečo viac môžete rovno zabudnúť.
- Pre ženy je úplne bežné, že sú citlivejšie, podráždenejšie, viac si pripúšťajú stres a podliehajú melanchólii tesne pred menštruáciou, keď im klesne hladina progesterónu. Toto obdobie sa označuje aj ako PMS, čiže predmenštruačný syndróm. PMS môže trvať deň, ale aj nepríjemných celých štrnásť dní pred menštruáciou.
- Muž dokáže partnerke počas PMS pomôcť tým, že si vypočuje, čo ju trápi (pretože tieto pocity sú skutočné, bez ohľadu na PMS
- Pozrite sa na typickú mužskú odpoveď a hneď vedľa vám ponúkame „správnu odpoveď“:

  • "Tak sa mi zdá, že sa každý mesiac úplne zbytočne ľutuješ. Podľa mňa by si sa cez to mala jednoducho preniest, veď to nie je nič zložité!"
  • "Zdá sa mi, že dnes nemáš svoj deň. Porozprávajme sa o tom. Chcel by som vedieť, čo ťa trápi a ako sa cítiš."

- Niektoré ženy jednoducho potrebujú stráviť pred menštruáciou nejaký čas osamote. Tak ho partnerke doprajte a urobte namiesto nej niečo v domácnosti, aby mala viac času pre seba.
- Nie každá žena má dvadsaťosemdňový menštruačný cyklus (cyklus bežne trvá v rozpätí od 20 do 40 dní) a nie každá žena má rovnaké PMS príznaky. Celková fyzická i psychická kondícia, miera stresu a užívanie liekov (vrátane antikoncepcie) môže narušiť ženský cyklus, zmeniť jeho dĺžku a aj to, ako intenzívne ho prežíva.
- Berte na vedomie, že žena, s ktorou ste sa spoznali minulý týždeň, sa nemusí správať rovnako aj tento. Jediné, čím si môžete byť na sto percent istý, je len zmena.
- Verte alebo nie, jej zmeny nálad s Vami nemajú absolútne nič spoločné.
- Výkyvy hladiny hormónov a cyklické zmeny v emocionálnom rozpoložení dokážu u žien výrazne zmeniť ich túžbu alebo vnímanie sexu. Ženy napríklad priťahujú počas ovulácie agresívnejší alfa samci, zatiaľ čo mimo nej túžia po nežnejšom, jemnejšom a starostlivejšom milencovi (beta samcovi)
- Musíte sa prispôsobiť a zladiť sa s rytmom jej hormónov, stať sa zároveň alfa i beta samcom podľa situácie. Ideálny partner sa totiž dokáže so svojou partnerkou zladiť emocionálne aj fyzicky.
- Najvyššiu hladinu dosahuje testosterón u mužov v období dospievania a adolescencie, v dôsledku čoho vtedy vrcholí aj sexuálna túžba. U žien sa to deje až okolo tridsiatky, keď väčšinou dozrievajú dlhodobejšie vzťahy a vzniká priestor na zaujímavé výzvy.
- Prežívajú strach úplne inak ako muži. Bohužiaľ, je smutnou realitou, že ženy sa vo svete cítia omnoho zraniteľnejšie ako muži, a to nielen emocionálne.
- V každom prípade žijeme vo svete, v ktorom sa ženy dennodenne ocitnú v situácii, keď sa musia báť o svoju bezpečnosť, ba dokonca život.
- Experiment: Dobrovoľníkom oboch pohlaví vystrelili za chrbtom z pištole. Ženy potvrdili, že sa zľakli a báli sa o svoj život. Muži naopak pociťovali skôr hnev a niektorí boli dokonca nahnevaní aj na samotných vedcov, ktorí experiment podnikli.
- Muži by si mali uvedomiť, že zvýšený stres utužuje síce u muža pocit nebojácnosti, ale u ženy vyvoláva naopak strach a zvyšuje to pravdepodobnosť, že podľahne strachu
- Ženský mozog pomocou magnetickej rezonancie počas toho, ako ženu vystavili hrozbe elektrošokom. V jednom experimente držal dobrovoľníčku za ruku jej manžel, v druhom vedec a v treťom ju nedržal za ruku nikto. V prípade, keď šťastne vydatú ženu držal za ruku jej manžel, pocit strachu ako reakcia na elektrošok v jej mozgu úplne zanikol (konkrétne v amygdale). Keď ju držal za ruku manžel, ale žena nemala pocit, že je šťastne vydatá, pocit strachu sa značne zmenšil, ale nezanikol úplne. Keď ju držal za ruku cudzinec, pocit strachu sa dostavil naplno a rovnako zareagovala, aj keď ju nedržal za ruku nikto. Výsledky výskumu ukazujú, že váš dotyk je nesmierne dôležitý a na ženu môže hlboko zapôsobiť už len to, že ju držíte za ruku.
- Keď zbadáte, že vaša partnerka má strach, chyťte ju za ruku.
- RYTMICKOSŤ. Snažte sa pochopiť, aký vplyv majú hormóny na každodenné citové rozpoloženie vašej partnerky. Uvedomte si, že tieto vplyvy sú u každej ženy rôzne a môžu sa meniť v jednotlivých obdobiach jej života. Rovnako sa zmení aj jej sexuálna túžba a to, čo od vás očakáva podľa toho, v akom momente menštruačného cyklu sa práve nachádza. Pýtajte sa jej, aby ste zistili, čo potrebuje.
- STRACH. Ženy prežívajú strach inak ako muži. Ženy mávajú strach častejšie, to znamená, že ak obaja prežijete rovnakú stresovú situáciu, u vašej partnerky existuje dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že bude mať v podobnej situácii v budúcnosti strach. Ak žene vo chvíli, keď sa bojí, ponúknete útechu, v jej mozgu to okamžite potlačí pocit strachu. Samozrejme, za predpokladu, že sa vo vašej spoločnosti cíti dobre. Ak to tak nie je, vaše úsilie pravdepodobne nebude mať žiadny účinok.
 

Druhá časť
- Sebadôvera pramení z viery vo vlastné schopnosti. Arogancia je naopak pretavená nedôvera v to, čo dokážete.
- V konečnom dôsledku je to vždy žena, ktorá vám svojimi podvedomými signálmi dáva najavo, že má o rozhovor s vami záujem a ktorá dáva vašej „slobodnej vôli“ pokyn do akcie.
- Podvedome naznačí, či má alebo nemá záujem (to sú presne tie gestá, ktorými vám neverbálne hovorí „nemáš ani najmenšiu šancu")
- Nezadaná žena sa rozhliadne po miestnosti a bezprostredne (často aj podvedome) zhodnotí, ktorí muži ju priťahujú natoľko, aby im vyslala neverbálne dymové signály s odkazom: „Prihovor sa mi."
- Všetci muži si robia starosti o svoj zovňajšok. Najsmutnejšie však je, že drvivá väčšina mužov a žien sa, odhliadnuc od reality, nepovažuje za atraktívnych.
- Prieskumy dokazujú, že ženy úplne najviac šalejú za mužmi so súmernými črtami tváre. Takže ak vaša ľavá polovica tváre je verným obrazom tej pravej, ste na najlepšej ceste stať sa bohom medzi nami úbohými smrteľníkmi a ženy k vám budú vysielať signály
- Ukázalo sa, že len 53,5 percenta mužov má symetrické črty tváre, zatiaľ čo u žien je to 58,5 percenta.
- Najlepším riešením je ukázať žene prostredníctvom reči tela, že stoja za pozornosť. Asymetrickí muži sú odkázaní vysielať ženám signály, ženy im na ne na oplátku neverbálne odpovedia, čo ich privedie na spásonosnú a brilantnú myšlienku, aby sa dotyčnej žene prihovorili.
- Jediná šanca na to, aby si vás vôbec všimla, je, že začnete jej smerom vysielať neverbálne signály o tom, že ste prvotriednym rozmnožovacím materiálom. Táto (ale aj všetky ostatné ženy) žije pod obrovským evolučným tlakom, ktorý ju núti vyhodnotiť u každého muža isté základné vlastnosti.
- Ak zlyháte v odoslaní týchto neverbálnych znamení, môžete sa do budúcna tešiť na nespočetné večere osamote s mrazeným polotovarom.
- Muži, ktorí dokázali „úspešne nadviazať kontakt“, to znamená, že nedostali facku, dotyčná sa im neobrátila chrbtom ani ich inak verejne neodmietla, mali úplne odlišnú reč tela od tých, ktorí dostali košom. Muži, ktorí boli úspešní, výrazne obsadili priestor okolo seba, dokazujúc svoju dominanciu v danom spoločenskom prostredí napríklad tým, že si natiahli nohy, ramenom objali operadlo stoličky, prípadne iným spôsobom dávali najavo, že sú pánmi priestoru. Títo muži sa tiež partnerke častejšie pozreli letmo do očí a pousmiali sa. (Civieť žene uprene do očí je totiž trápne)
- Menej pohybov, ktoré by naznačovali uzavretú reč tela, len si predstavte, že by ste mali prekrížené ruky na hrudi ako školák, ktorého práve vyhrešili. Ak ste v skupinke ľudí a prakticky sám seba objímate, rozhodne nezapôsobíte dojmom spoločensky dominantného človeka. S prekríženými rukami a nohami sa síce môžete cítiť pohodlnejšie, no z evolučnej perspektívy sa môžete s akýmkoľvek potomkom nadobro rozlúčiť. Spoločenská dominantnosť sa tiež prejavuje tým, čomu odborníci hovoria „dotyky s rovnakým pohlavím“. To znamená, že jednoducho potľapkáte po chrbte priateľa alebo ho objímete okolo pliec, prípadne mu položíte ruku na ruku. Tieto gestá signalizujú spoločenskú dominantnosť a zvyšujete nimi pravdepodobnosť, že vám žena neverbálne „dá zelenú"
- Ak sa ustavične ošívate alebo bláznivo či nervózne gestikulujete, pôsobíte menej sebavedome a dominantne, v dôsledku čoho ste pre ženy menej atraktívny. Ako sme spomenuli už na začiatku, ženy priťahuje zdravé sebavedomie.
- Takže nič nepokazíte, ak sa začnete správať ako Superman, pretože ako sme už vraveli, ženy netúžia po nule, ale po superhrdinovi.
- Ak vás chce, dá vám to patrične najavo. Najčastejším signálom je pohľad priamo do očí. Úsmev. Opakované letmé pohľady vaším smerom a hneď zas rýchly pohľad inam. Signály už teda poznáte, a čo s nimi urobíte, to je už len na vás.
- V prípade, že ženu nepriťahujete, tiež vám to dá pocítiť prostredníctvom neverbálnej komunikácie. Takže, ak sa predsa len odhodláte a napriek tomu, že vám nevyslala žiadny pozitívny signál, sa jej prihovoríte, s veľkou pravdepodobnosťou riskujete odmietnutie.
- Ak sa žene prihovoríte, no ona pokračuje v rozhovore s priateľkou, nemusíte byť génius, aby ste pochopili, že asi nemá záujem. Ak sa vám už počas prvých viet ani len nepozrie do očí alebo sa obzerá po miestnosti, vaše šance sú očividne na bode mrazu. V prípade, že si zívne, začne sa naťahovať alebo sa rovno otočí, radšej to vzdajte.
- Ak už raz odmietla ponuku na tanec, pozvanie na drink alebo nemá záujem o ďalšie predlžovanie konverzácie, neznamená to, že by ste sa mali viac snažiť.
- Tak napríklad, ženám sa páčia vtipní muži, pretože zmysel pre humor je znakom inteligencie. Ženy nemajú u mužov radi poddajnosť, pretože to svedčí o tom, že je muž menej sebavedomý a ambiciózny a slabší z evolučného hľadiska. Nezabudnite udržiavať očný kontakt, usmievať sa, stáť vzpriamene (držanie tela naznačuje sebaistotu) a neošívajte sa. Nájdite v sebe hrdinu, váš typ supermana a keď ste už povedali a urobili všetko, čo ste chceli, no napriek tomu vidíte, že nemá záujem, neberte si to osobne. Ak sa vy nepáčite jej, stáva sa aj ona menej atraktívnou pre vás.
- Vydajte zo seba to najlepšie a správajte sa tak, aby vaše neverbálne gestá dokazovali spoločenskú dominantnosť, a to napríklad tým, že zaberiete okolo seba čo najviac miesta, dotknete sa občas kamaráta rovnakého pohlavia, budete sa správať uvoľnene a pri nadväzovaní kontaktu sa pozriete žene do očí, pričom nezabúdajte na úsmev. Vyhýbajte sa ošívaniu, chabému držaniu tela, neprekrižujte si nohy alebo ruky na hrudi. Ženy majú pod kontrolou, či mužovi dovolia, aby sa k nim vôbec priblížil a to tak, že k nemu vysielajú sériu neverbálnych signálov. Naučte sa znaky, ktorými vám žena vraví, že sa jej páčite:

  • Opakovane vám venuje letmý pohľad a vzápätí sa pozrie inam.
  • Počas rozhovoru sa k vám nakloní.
  • Počas rozhovoru nasmeruje nohy, chodidlá alebo plecia smerom k vám.
  • Hrá sa s vlasmi alebo nimi pohadzuje.
  • Pohráva sa so šperkom (napríklad s náušnicou) alebo pohládza stopku pohára.

- Medzi neklamné znaky ľahostajnosti môžeme zaradiť, ak:

  • Sa vyhýba očnému kontaktu (pokiaľ samozrejme okolnosti nenasvedčujú tomu, že je introvert).
  • Počas konverzácie opakovane zíva.
  • Sa otočí alebo nakláňa opačným smerom.
  • Pozerá poza váš chrbát alebo blúdi pohľadom po miestnosti.
  • Vám otvorene povie, že o vás nemá záujem.

Navyše si vôbec nepomáhate, ak:

  • Si myslíte, že na osobnej hygiene a oblečení nezáleží.
  • Si myslíte, že opitosť je sexy.
  • S objektom vášho záujmu neudržiavate očný kontakt a nevenujete jej úsmev.
  • Vaše držanie tela alebo správanie naznačujú slabosť, prípadne pôsobíte dojmom človeka, pri ktorom sa nemôže cítiť v bezpečí.
  • Nedokážete rozlíšiť sebavedomie od arogancie. To prvé ženu priťahuje, tým druhým ju od seba len odpudíte.

- Ak je dôveryhodnosť o vytváraní pocitu bezpečia (fyzického a emocionálneho), tak túto atmosféru dokážete počas rozhovoru navodiť tak, že budete dobrým poslucháčom a prejavíte skutočný záujem.
- Pri rande alebo akomkoľvek stretnutí musíte vždy postaviť do stredu pozornosti ženu a nie seba.
- Muži, ktorí na ženy urobia dojem, majú emocionálnu energiu, dokážu sa oduševniť za to, o čom hovoria, pýtajú sa a skutočne počúvajú, čo im žena hovorí.
- Nebolo to o fyzickej príťažlivosti, ale o záujme, srdečnosti a skutočnej túžbe spoznať toho druhého, spoznať jeho pravé ja. Ženy vyhľadávajú v konverzácii transparentnosť a čestnosť. Ak sa vás spýta, čím sa živíte a vy vágne odpoviete, nebude sa vo vašej spoločnosti cítiť isto. Ak počas rozhovoru blúdite pohľadom po miestnosti (alebo jej civíte do výstrihu), asi sa pri vás nebude cítiť bezpečne. Ak jej položíte otázku a uprostred odpovede jej skočíte do reči, alebo máte problém nadviazať na to, čo práve povedala, čím jej dáte jasne najavo, že ste ju vôbec nepočúvali, hádajte, čo sa stane. Presne tak, nebude sa pri vás cítiť v bezpečí
- Ženy počas prvej konverzácie nerady rozprávajú o sebe, prejavte teda záujem a posmeľte ju k tomu, aby sa odhodlala. Doprajte jej priestor. Nenaháňajte ju a nedokončujte vety za ňu. Inými slovami, nesnažte sa ovládnuť celý rozhovor. Každá žena vám má čo povedať, musíte jej však na to dať priestor. Opýtajte sa jej na prácu, súkromný život, koníčky a udržiavajte pozitívnu atmosféru. Ak sa totiž rozrozpráva o niečom negatívnom, začne si to neskôr spájať podvedome s vami. Tak napríklad, ak by ste sa jej spýtali, čím sa živí a ona odpovie, že je právničkou, ako by znela vaša nasledujúca otázka? Stratený prípad by vytiahol z rukáva nejaký vtip o právnikoch alebo by odvetil: „Aha,“ a potom by jej položil ďalšiu otázku. Superhrdina by sa jej na túto tému spýtal niečo viac: „Prečo si sa rozhodla pre právo? Čo ťa na tom baví?“ Vypočujte si, čo vám odpovie a položte jej otázku, ktorá súvisí s jej odpoveďou. Ak odpovie, že právo neznáša a stala sa právničkou len kvôli rodičom, tak sa spýtajte: „Čo by si chcela radšej robiť?“ Klaďte jej otvorené otázky, na ktoré nemusí odpovedať jednoslovne,
- . Ak otázka o jej práci nikam nevedie, prípadne vám odpoveďou na ňu o sebe nič neprezradila, môžete jej položiť ďalšiu otvorenú otázku: „Čo robíš vo voľnom čase?“ Môžete sa jej spýtať, odkiaľ pochádza alebo kde vyrastala, hoci toto sú uzavreté otázky, na ktoré pravdepodobne odpovie jednoslovne.
- Konverzácia je umenie a je to umenie, ktoré stavia toho druhého do centra pozornosti.
- Očný kontakt dokázal vytvoriť medzi dvoma úplne cudzími ľuďmi pocit dôvernosti a náklonnosti. Samozrejme, nesprávajte sa ako blázon, jasné, že občas musíte žmurknúť, veď to predsa nie je súboj v tom, kto dlhšie vydrží bez žmurknutia.
- Dôležitý fakt: ľuďom sa páčia ľudia, ktorým sú sympatickí. Ak sa vám žena páči, dajte jej to najavo prostredníctvom slov, skutkov, konverzačných a poslucháčskych schopností. Venovať niekomu úplnú pozornosť môže byť silným afrodiziakom.
- Ľudia prirodzene kopírujú partnerovo správanie a v konečnom dôsledku sú si tak vzájomne sympatickej
- Ďalší krok je hádam nad slnko jasnejší: vypýtajte si telefónne číslo alebo ju pozvite na rande. A keď to urobíte, jemne sa jej pritom dotknite predlaktia, samozrejme, ak je to vhodné. Prieskumy dokazujú, že ak vašu požiadavku sprevádza ľahký dotyk, máte vyššiu šancu na úspech. Keď ju žiadate o tanec, telefónne číslo či schôdzku, dotknite sa na jednu alebo dve sekundy
- Aj toto je jeden zo spôsobov, ako jej naznačiť spoločenský status a sebadôveru. Pamätajte však, že to musí byť jemný dotyk, letmý a nežný
- A nesprávajte sa ani prehnane priateľsky. Letmo. Hravo. Sebaisto.
- Randenie je ďalší spôsob, ako žene dokázať, že ste „hrdina“. Nemá to nič spoločné s tým, koľko miniete. Najdôležitejšie je, aby pre vás bola na prvom mieste a v centre vašej pozornosti. Naplánujte niečo výnimočné, čo nestojí veľa peňazí, napríklad piknik, túru, výlet do múzea alebo ju vezmite na nejakú kultúrnu udalosť. Buďte kreatívny. Buďte hravý. Naplánujte niečo dobrodružné.
- Randenie je tiež o pokračovaní v rozhovore a spoznávaní sa navzájom. Spýtajte sa jej na jej koníčky, na srdcové záľuby, na jej sny i na to, čo by chcela v živote dosiahnuť. Zistite, či veľa cestovala a čo rada robí. Opýtajte sa jej na najlepších priateľov, akí sú a čo má na nich najradšej. Spýtajte sa na jej rodinu a domácich miláčikov (ak nejakých má). Spýtajte sa, kam chodila do školy a ktoré predmety ju najviac bavili. Pamätajte si, že existuje rozdiel medzi konverzáciou a výsluchom, takže partnerku skutočne počúvajte a nebombardujte ju otázkami, ako keby ste si odškrtávali zo zoznamu otázky ako na pracovnom pohovore. Rovnako dôležitá je reč tela a osobná hygiena. Najpodstatnejšie je však správať sa ako džentlmen. Otvorte jej dvere, kráčajte po vonkajšej strane chodníka, choďte vedľa nej, ukážte jej, že ju viete ochrániť
- V prvom rade však partnerku vypočujte. Porozprávajte jej o svojich priateľoch, o tom, akí sú, kde všade ste boli, čo sa vám na cestovaní páči alebo nepáči. Ženy na rozdiel od mužov uprednostňujú spoluprácu, nie súperenie, takže ak o niečom diskutujete a máte na to opačný názor, nezahriaknite partnerku s tým, že je úplne vedľa. Namiesto toho zareagujte: „To je zaujímavé. Povedz mi o tom viac.“ Až keď si ju vypočujete, môžete jej povedať: „V poriadku. Môj názor je takýto.“ Neprezentujte svoj názor na vec štýlom, ktorý znevažuje ten jej.
- Nerobte zásadnú chybu, ktorej sa niektorí muži na prvom rande dopúšťajú. Nepýtajte sa jej, čo si o rande zatiaľ myslí alebo či sa jej páčite. Zapôsobíte dojmom zúfalca a slabocha s nízkym sebavedomím.
 

Tretia časť
- Ženy majú silnejšie vyvinutý zmysel pre vôňu ako muži (môže za to estrogén)
- Vo vôni detskej hlavičky sa koncentrujú feromóny, ktoré v ženskom mozgu produkujú oxytocín, hormón zodpovedný za pocit lásky, dôvernosti a radosti.
- Feromóny sú obojsmernou cestou a presne tak ako vaša vôňa niektoré ženy priťahuje a iné zas nie, niektoré ženy vám zas budú lepšie voňať ako ostatné. Nie je v tom nič osobné.
- Žena si zapamätá prvý bozk. Neohrabaný alebo vášnivý. Nežný alebo agresívny. Šťavnatý alebo strohý. To, či sa vám dotkli čelá alebo nosy. Kto otočil tvár doprava a kto doľava. Zvuky a vône. Žena si to všetko pamätá. Na prvom bozku skutočne záleží.
- Dobrý bozk stimuluje u žien nervové zakončenia a uvoľňuje do mozgu vlnu hormónov spôsobujúcich dobrú náladu a pocit šťastia.
- Niekoľko spôsobov, ako zvýšiť svoje šance

  • ÚSTNA HYGIENA.
  • SPRÁVAJTE SA SEBAVEDOME. Otázka „Smiem ťa teraz pobozkať?“ síce môže znieť zdvorilo, ale rozhodne tým v žene nerozpúta oheň nespútanej vášne. Čítajte radšej partnerkine neverbálne signály, aby ste zistili, kedy.
  • ČÍTAJTE SIGNÁLY. Dokážete presne zistiť, kedy chce, aby ste ju pobozkali. Vo chvíli, keď po tom túži, venuje viac pozornosti vašim očiam a perám. Možno si oblíže pery alebo si do spodnej pery zahryzne. Pozrite sa jej do očí, na pery. Všimnite si, či sa usmieva.
  • CHOĎTE NA TO POMALY. Jemne sa k nej pritiahnite a všimnite si, či sa odtiahne alebo sa ani nepohne. Ak cúvne, znamená to, že ste jej neverbálne signály pochopili úplne zle. Ak sa však nepohne alebo sa k vám dokonca bližšie prisunie, tak nastala tá vhodná chvíľa
  • VYTVORTE OČAKÁVANIE. Jemne sa dotknite jej tváre. Pohlaďte ju po vlasoch. Priblížte sa k nej natoľko, aby sa vaše pery takmer dotýkali a ona cítila váš dych (pamätajte na to, čo ste sa dočítali v odseku o ústnej hygiene). Zažnite v nej oheň vášne a túžbu, aby ste ju pobozkali.
  • POBOZKAJTE JU. Jemne sa perami dotknite jej pier a na chvíľu znehybnite. Vychutnajte si ten pocit. Prežívajte daný moment naplno. Nevrhnite sa na ňu a nestrkajte jej jazyk až do hrdla. Je to bozk a nie obťažovanie. Pobozkajte ju vášnivejšie, reagujte podľa jej reakcií. Ak pootvorí ústa, jemne sa dotknite jazykom jej jazyka. Mužove sliny obsahujú testosterón a ten posilňuje ženskú túžbu. To však neznamená, že sa máte usilovať dostať jej do úst čo najviac vašich slín. Tým by ste ju asi viac nerozpálili. A tiež si nemyslite, že partnerka ktovie ako ocení, ak jej zasliníte celú tvár. Ak sa jej pri bozku dostane do úst trochu vašich slín, je to úplne prirodzené a v poriadku, ale nezasliňte ju ako taký bernardín. Správajte sa uhladene. Slintanie v žiadnom prípade nie je sexy.
  • DÔVERUJTE SVOJIM INŠTINKTOM. Bozkávanie je ako taký tanec a tanec dvoch ľudí je vždy jedinečný. Partnerka sa vami nechá viesť a potom sa musíte nechať viesť vy ňou. Ak cúvne, tak ju prestaňte bozkávať. Ak vám inštinkt napovedá, že správne stimulujete jej nervové zakončenia, tak pokračujte. Dlhé bozky sú úžasné.
  • DOTKNITE SA JEJ. Bozkávate sa síce perami, ale vaše ruky a ramená môžu celý zážitok len umocniť. Pohlaďte ju po tvári alebo po vlasoch. Objímte ju. Jemne vezmite do dlaní jej krk.

- Ak bude mať vo vašom náručí pocit bezpečia, bude sa v ňom chcieť ocitnúť častejšie. Prvý bozk pravdepodobne nie je tou najvhodnejšou chvíľou, aby ste jej obchytkávali prsia.
- Feromóny sú chemické látky, ktoré majú vplyv na príťažlivosť a spôsobujú, že sa v spoločnosti človeka, ktorý vám správne „vonia“, cítite dobre. Ženy majú viac vycibrený čuch ako muži. Vaše feromóny môžu niektorým ženám voňať a iným zas nie. Nie je v tom nič osobné.
- Žena si prvý bozk pamätá viac ako napríklad stratu panenstva alebo iné dôležité momenty v živote. Dajte si záležať, aby bol pre ňu nezabudnuteľný.
- Venujte pozornosť tomu, ako sa vaša partnerka správa k domácim zvieratkám, priateľom, k rodine a pochopíte, ako sa bude vo vzťahu správať aj k vám.
- Všimnite si, či je milá alebo či sa ustavične sťažuje na priateľov alebo vlastnú rodinu. Ak sa stane niečo negatívne, obviňuje ostatných? Preberá istú časť zodpovednosti za nedorozumenia, ktoré vznikli medzi ňou a priateľmi alebo rodinou? Je v iných vzťahoch čestná alebo klame a hľadá si výhovorky? Je lojálna? Dokáže zachovať tajomstvo alebo začne klebeti
- Zodpovedajú jej slová činom? Dokáže dotiahnuť do konca to, čo sľúbi? Dôveruje vám alebo sa k vám správa nedôverčivo? Tvrdí, že vám verí, ale pri každej príležitosti vám kontroluje telefón a spovedá vás, kde ste boli?
- Máte pocit, že sa vyžíva v role obete alebo naopak poukazuje na to, čím ju daná skúsenosť obohatila, ako sa poučila z chýb, sklamaní v láske či z osobných tragédií. Pretože medzi týmito dvoma postojmi je veľký rozdiel.

  • PRINCEZNÁ. Správa sa, ako by patrila k vyššej vrstve? Správa sa zle k ostatným, či už sú to čašníci, upratovačky, neznámi ľudia a tvári sa, akoby jej nesiahali ani po členky v postavení, spoločenskom statuse, alebo boli čosi podradné a menejcenné?
  • SÚŤAŽIVÝ TYP. Ohromuje vás svojimi úspechmi? Začne sa vždy najprv chvastať tým, čo všetko dosiahla a len zriedkavo prejaví o vás záujem? Snaží sa vždy v niečom nad vami alebo nad ľuďmi vo svojom okolí vyhrať?
  • DRAMATICKÁ KRÁĽOVNÁ. Máte pocit, akoby ju dramatickosť a zmätok prenasledovali na každom kroku? Predstavuje jej život akúsi sériu problémov, ktoré sa vynárajú jeden po druhom

- Oxytocín môže zahmliť váš úsudok a znížiť vaše obranné reakcie. Tento hormón lásky alebo inak nazývaný aj socializačný hormón sa uvoľňuje pri orgazme a fyzickom zbližovaní. Preto existuje aj platonická láska.
- Žena pre vás znamená viac ako len krátkodobú záležitosť, ak cítite vzájomné prepojenie s jej srdcom, mysľou i telom.
 

Štvrtá časť
- Jediná správna reakcia na ženinu otázku: „Vyzerám v tomto tučná?“ je hodiť sa na zem a predstierať, že ste dostali infarkt.
- Najvhodnejšou odpoveďou na túto otázku, teda aspoň tou, ktorou by sa mal v takejto chvíli vytasiť skutočný hrdina, je: „Nezáleží na tom, čo máš na sebe. Ty vyzeráš dobre vo všetkom." Žiadna iná správna odpoveď neexistuje. Nikdy. Táto veta by mala byť pre vás alfou a omegou, pretože čokoľvek iné by ste odvetili, kruto za to zaplatíte. Verte.
- Žena pociťuje neprestajný tlak, aby bola krásna, pričom porovnáva to, čo vidí v zrkadle s ideálom krásy, ktorý jej diktuje spoločnosť.
- Problém spočíva v tom, že žena si neuvedomuje, že svoju krásu dokáže ovplyvniť tak, ako vie zlepšiť svoju fyzickú silu, vytrvalosť, vedomosti, zručnosti alebo múdrosť.
- Ako mužovi vám to možno príde neškodné utrúsiť vtipnú poznámku na šišku, na ktorej si práve pochutnáva alebo na to, aké má veľké stehná. V skutočnosti to však vôbec vtipné nie je. Každý znevažujúci komentár budete musieť vyvážiť stovkou, ak nie tisíckou komplimentov, aby ste to vyžehlili.
- Bude sa cítiť krásnou, ak počas vašich stretnutí budete mať oči len pre ňu. Bude sa cítiť krásnou, ak jej pohľadom, dotykom a perami dokážete, že milujete každý kúsoček jej tela.
- Vašou úlohou je partnerke dokázať, že oblečená alebo nahá je pre vás vždy rovnako atraktívna a krásna.
- Ženská túžba rastie s pocitom, že je žena žiaduca.
- Dokážte jej, ako veľmi vás priťahuje. Prejavte jej svoju vášeň, oddanosť a stanete sa tým najúžasnejším milencom predtým, než vôbec zdvihnete prst, žmurknete alebo urobíte prvý krok.
- Vašou úlohou je nielen spoznať jej telo a čo sa jej páči, ale zistiť tiež, kedy sa vo vašej prítomnosti cíti dosť dobre a bezpečne na to, aby bola prejavom intímnosti naklonená.
- Koluje mýtus, že ak žena nedosiahne orgazmus, na vine je muž, pretože zjavne nie je dobrým milencom. Jednoducho zlyhal. To je však rozhodne mýtus, keďže v prvom rade žena zodpovedá za vlastné sexuálne potešenie. Ako raz povedala Dougova matka: „V živote je každý zodpovedný za svoj vlastný orgazmus.“ (Múdre slová múdrej ženy.)
- Keď sa presuniete po vnútorných pyskoch až do bodu, kde sa na Venušinom pahorku stretávajú, narazíte na klitoris, alebo aspoň na miesto, kde by mal byť.
- Je veľmi citlivý, keďže sa v ňom nachádza množstvo nervových zakončení. Má ich v skutočnosti toľko ako hlavička vášho penisu, len je menší. Stimuláciou klitorisu preto žena dosiahne zaručene orgazmus.
- Pri klitorise najrýchlejšie oddelíte hrdinov od neschopných núl. Skutočný hrdina klitoris nájde a ak sa náhodou po ceste stratí, nebojí sa spýtať na správny smer.
- Technicky sa k vagíne dostanete tak, že sa vyberiete smerom na juh od klitorisu, prejdete popri močovej trubici a ostro zabočíte v tvare U až ku vchodu do vagíny. Vagína je úžasná. Jej steny k sebe priliehajú.
- Bod G sa nachádza jeden až dva palce od otvoru vagíny, pod pubickou kosťou. Je to špongiovité tkanivo drsnejšie na dotyk, ktoré sa vo chvíli, keď je žena vzrušená, dokáže zväčšiť až na veľkosť päťdesiathaliernika.
- Ak si myslíte, že erotogénne zóny žien nájdete len v oblasti jej pohlavných orgánov, tak ste na omyle. Ženu dokáže vzrušiť, ak ju nežne pohladíte po vlasoch, pobozkáte ju na pery, krk, prsia, uši, plecia, stehná, dlane alebo na chrbát. Jej pokožka je citlivá aj na najjemnejší dotyk a najnežnejšie poláskanie. Ak sa so ženou milujete, milujete sa s celým jej telom prostredníctvom svojej mysle, pohľadu, slov, srdca a dotykov.
- Stavba ženských pohlavných orgánov je nesmierne komplikovaná. Zistite, čo sa partnerke páči a nechajte si od nej poradiť, ako ju uspokojiť. Nájdite klitoris a ak ho nedokážete nájsť, spýtajte sa na cestu.
- Priemerný čas, za ktorý žena pri masturbácii dosiahne orgazmus, je približne 10 minút, pričom muž je na tom (prekvapivo) zhruba rovnako.
- Najdôležitejšie je, aby ste sa pri tom zabavili a užili si to obaja. Hoďte stres a úzkosť za hlavu, predovšetkým obavu zo svojho výkonu.
- Poznámka: uvedomte si, že sex sa začína, už keď partnerku držíte za ruku, pobozkáte ju na pery alebo dokonca len tým, že jej otvoríte dvere. Dávno predtým, ako skončíte v posteli, môžete vytvárať očakávanie.
- Dopamín vás napĺňa očakávaním, že sa stane niečo úžasné. Predtuchu odmeny vo vás vyvoláva skúsenosť a niet väčšej odmeny, evolučne povedané, ako očakávanie skvelého sexu. Partnerkina túžba sa tým stupňuje. Čím viac je vzrušená, tým viac narastá jej dopamín.
- Preto je také dôležité vytvoriť očakávanie.
- Originalita je taktiež zdrojom dopamínu. Čím ste originálnejší a nestláčate vždy ten istý overený gombík, tým lepšie. Dopamín je o chcení a túžbe a vy predsa chcete, aby po vás partnerka túžila.
- Kľúčom k osobnému milovaniu, ktoré vám spôsobí potešenie, alebo vás dokonca privedie do extázy, je pohľad do očí. Keď si dvaja ľudia pozrú do očí, vytvorí sa medzi nimi „spoločenské lepidlo"
- Nehovoríme tu, samozrejme, o úchylnom zízaní. Máme na mysli vášnivý a milujúci pohľad. Tajomstvo úspechu spočíva v úsmeve, keďže úsmev je najdôležitejšie ľudské gesto, ktorým si prejavujeme záujem.
- Keď ste s partnerkou dosiahli ten správny stupeň zblíženia a dôvery, môžete prejsť k bozku.
- Ak obmeníte vášnivý bozk s jemnými a letmými božtekmi na pery a kútiky úst, príjemne ju prekvapíte a nenadobudne pocit, že ju chcete zasliniť.
- Nič jej tak nedokáže, že jej telo zbožňujete, ako keď každý jeho kúsok zasypete bozkami a dotknete sa ho perami. Ak partnerke pobozkáte krk (alebo šiju), znamená to prejav skutočnej dôvery, pretože práve odkrytím krku sa žena dostáva do zraniteľnej pozície. V kapitole o zvádzaní sme si spomenuli, že ak žena poodhalí krk, dáva tým jasne najavo svoj záujem. Dokážte jej teda perami, ako si tento prejav dôvery a záujmu ceníte.
- Nestláčajte bradavky, akoby to bol vypínač, nechňapnite ju za prsia a nestískajte jej ich ako taký klaksón. V žiadnom prípade si nedávajte hlavu medzi prsia a neimitujte zvuk motorového člna.
- Ženské prsia si musíte vážiť. Začnite jemným a nežným dotykom, akoby boli vaše prsty nabité elektrickou energiou.
- Prejdite po partnerkiných prsiach ukazovákom a vyvolajte pozitívnu odozvu. Prípadne chyťte jemne jej bradavky medzi ukazovák a palec.
- Buďte kreatívny a zistite, pri dotýkaní sa ktorých častí jej tela, okrem pŕs a pohlavných orgánov, sa jej zrýchli dych, vyvoláte triašku na celom jej tele, vypne telo do oblúka a intenzívnejšie sa k vám pritlačí.
- Pozrite sa jej rovno do očí. Vášnivo ju pobozkajte. Prechádzajte jej prstami po celom tele. Neponáhľajte sa. Prežívajte s ňou jej vzrušenie.
- Majte na pamäti, že klitoris obsahuje v rámci jej tela (alebo vášho) najväčšie zoskupenie nervových zakončení. Má ich toľko ako hlavička vášho penisu a sú koncentrované do takého malého miesta ako váš malíček. V skratke, tento drobný ohyb kože veľkosti hrášku môže rozpútať hotový ohňostroj vášne. Kým partnerka nie je vzrušená, dotýkajte sa ho radšej jemnejšími a delikátnejšími perami ako prstami, ktoré sú predsa len drsnejšie na dotyk.
- Vaším cieľom je stimulovať jazykom a perami jej klitoris. Keď sa postupne stanete v tejto oblasti odborníkom, môžete si vybrať, či ho budete stimulovať jazykom alebo perami. Garantujeme vám, že partnerku to privedie do vytrženia.
- Kým majú vaše ústa plné ruky práce, nezanedbávajte zvyšok jej tela. Nenechajte ruky len tak ležať pri tele. Hlaďte ju, dotýkajte sa jej pŕs, bradaviek a zistite, čo sa jej páči a stupňuje jej vášeň.
- Keď máte pocit, že je partnerka na bode varu, jej vzrušenie dosiahlo vrchol a túži po tom, aby ste do nej vnikli, veľmi pomaly a jemne vsuňte do nej svoj penis. Nenarážajte do nej prudko. Jemne do nej vojdite a zase penis vytiahnite a všímajte si jej reakciu. Ak si vás pritiahne nohami k sebe, túži, aby ste do nej vošli hlbšie. Nezabudnite vytvoriť očakávanie. Provokujte ju. Keď do nej napokon vniknete naplno, privedie ju to do extázy.
- Pri takzvanej „misionárskej polohe“ je muž hore, pričom čím má žena vyššie nohy, tým do nej môže partner hlbšie vniknúť.
- Ak je hore žena, dokáže lepšie kontrolovať hĺbku vniknutia a rytmus, zatiaľ čo vy sa môžete rukami venovať jej prsiam a klitorisu. Pri polohe zozadu je penis zahnutý tak, že stimuluje prednú stenu vagíny a tým aj bod A.
- Dosiahne orgazmus počas pohlavného styku len 25 percent (a menej) žien. Partnerkine šance na orgazmus sú väčšie, pokiaľ počas milovania venujete dostatočnú pozornosť jej klitorisu, či už pomocou prstov (jej alebo vašich) alebo za pomoci nejakej sexuálnej hračky.
- To, že je partnerka vzrušená, spoznáte podľa dychu. Neklamným znakom toho, že jej vzrušenie vrcholí a dospieva k orgazmu, je zrýchlené a plytkejšie dýchanie. Keď sa jej rozšíria nozdry alebo pootvorí ústa, očividne na to idete správne. Ak sa silnejšie pritisne k vašim rukám, jazyku alebo penisu, alebo jej telom prejde ľahká triaška, neprestávajte
- Ak vypne telo a intenzívnejšie sa o vás pritlačí, znamená to, že dospieva k vyvrcholeniu. Len čo sa uvoľní, znamená to, že dosiahla orgazmus a celé jej telo zalial pocit sexuálneho uspokojenia.
- Momenty po milovaní sú pre ženu nesmierne príjemné. Väčšina žien chce, aby ste ich držali v náručí, hladili ich, maznali sa s nimi a zachovali si vzájomnú blízkosť. Skvelý milenec nesmie túto fázu milovania zanedbať a nenechá si ujsť príležitosť.
- Držte ju v náručí. Dotýkajte sa jej pred sexom, počas sexu i po ňom. Robte to, keď spolu randíte, keď ste svoji, keď je nahnevaná, šťastná, vystrašená. Dotýkajte sa jej, keď má pocit, že nestojí za to, aby ste ju držali v náručí aj vtedy, keď je najviac nahnevaná. Nezabúdajte na dotyk a telesný kontakt vždy, keď ho partnerka potrebuje.
 

Piata časť
- Nedokážete jej problémy vyriešiť tým, že zapojíte vlastnú železnú logiku, racionálne odôvodnenie alebo vaše presvedčovacie schopnosti.
- Keď dôjde ku konfliktnej situácii, žena v tej chvíli potrebuje jedinú vec: dobrého poslucháča.
- Ženský hnev väčšinou pramení z troch hlavných príčin: z pocitu bezmocnosti, nespravodlivosti a nezodpovednosti iných.
- Pre ženy sú typickejšie nepriame ako priame prejavy hnevu, to znamená, ak je žena nahnevaná, je pravdepodobnejšie, že nazlostene mlčí, ako by na vás nakričala (samozrejme, výnimky potvrdzujú pravidlo)
- Len muži, ktorí sa dokážu upokojiť a predýchať svoje emócie, sa dokážu správať menej kriticky, defenzívne, opovržlivo a nevšímavo, čím zbytočne neprilievajú olej do ohňa. Presne tieto štyri veci totiž nazývame hlavnými ťahúňmi apokalypsy vo vzťahu. Ak hádky vyhrotíte tým, že sa začnete správať kriticky, defenzívne,  opovržlivo alebo partnerku jednoducho odignorujete, s 81-percentnou pravdepodobnosťou svojmu vzťahu alebo manželstvu zvoníte do hrobu.
- Keď ste rozrušený, strácate zmysel pre humor, nie ste schopný počúvať (sluchové a periférne videnie je obmedzené) a zvyknete sa opakovať (takzvaný „opakovací“ syndróm). Nič z toho vám zladenie s partnerkou neprinesie.
- Skutočný hrdina má k dispozícii tri vedecky overené stratégie, ako sa upokojiť. Po prvé, zhlboka dýchajte. Po druhé, počítajte do desať. Dýchanie a počítanie do desať vždy zaberie a zaručene vás to upokojí. Keď sa zhlboka nadýchnete, stimulujete takzvaný blúdivý nerv (nervus vagus), čím spomalíte tep srdca a krvný tlak.
- Dajte si pauzu. Samozrejme, existuje rozdiel medzi pauzou a zdúchnutím. Nemôžete predsa partnerku len tak nechať stáť a odísť uprostred ostrej výmeny názorov. Musíte svoje konanie vysvetliť napríklad slovami: „Momentálne sa o tom nechcem baviť, vrátim sa o 30 minút a môžeme sa o celej záležitosti znova porozpráva
- Vo víre hádky majú muži tendenciu častejšie vybuchnúť alebo opustiť „bojisko“, zatiaľ čo žena sa dokáže rýchlejšie upokojiť a potrebuje si veci vyrozprávať. To znamená, že ženy dokážu v mori konfliktu plávať, zatiaľ čo muži sa v ňom častejšie topia. Ako sa muži správajú, keď sú rozrušení? Odídu. Nereagujú. Nesnažia sa veci zhoršiť, pokúšajú sa upokoji
- e ak ženu niečo trápi, nepovie to vždy rovno, a často to vypláva na povrch ako kritika. Možno to vyznie ako osobný útok, ale muži, ktorí už o vzťahoch niečo vedia, sa pokúsia zistiť, čo sa za partnerkinou kritikou, problémom alebo sťažnosťou skrýva. Hrdina sa snaží prísť na to, čo partnerku sužuje a pokúša sa to zistiť prostredníctvom nasledujúcich troch dôležitých otázok: Čo potrebuješ? Ako sa cítiš?
- Ak vás partnerka kritizuje, sťažuje sa na niečo alebo má s vami ďalší problém, v skutočnosti sa s vami potrebuje viac zblížiť, cítiť sa pri vás bezpečnejšie alebo vám viac dôverovať. Pamätajte, že základná vec, ktorú od vás vo vzťahu očakáva, je dôveryhodnosť. Potrebuje cítiť, že ťaháte za rovnaký koniec, že to nie je: vy proti nej. Potrebuje mať pocit, že nestrácate čas, keď trávite čas s ňou. Ak je nahnevaná, znamená to, že v nej niečo vyvoláva pocit bezmocnosti, nespravodlivosti alebo má pocit, že svoju časť vzťahu beriete nezodpovedne. Niekedy to môže byť o pocite, inokedy je to niečo praktické. Musíte dodržiavať svoje sľuby. Či už ide o to byť vo vzťahu verný, alebo si len po sebe pozbierať špinavé ponožky, na všetkom vo vzťahu záleži.
- Vašou prácou ako muža je dokázať ovládať svoju reaktivitu, keď partnerka zareaguje prehnane emotívne alebo keď vás kritizuje. To znamená, že sa nezačnete správať agresívne, nepokúsite sa ju zastrašiť a ani jej neporadíte, kam si môže svoju kritiku strčiť. Samozrejme, že nemáte zakaždým ohnúť chrbát a odpovedať „Áno, drahá...“ a všetko si nechať. Znamená to, že musíte byť dosť silný na to, aby ste si partnerku vypočuli, skutočne vypočuli, a v prípade potreby si vzali krátku prestávku, aby ste dokázali zareagovať s chladnou hlavou. Následne sa vzmužíte a zistíte, čo vašu priateľku alebo manželku trápi a čo by ste s tým mohli urobiť. Týmto prístupom z vás neubudne, práve naopak, dokážete tým svoju skutočnú vnútornú silu. Zároveň tým získate úžasnú ženu, ktorá sa po vašom boku cíti v bezpečí, ktorá vás miluje a ktorá pri vás zotrvá a pomôže vám zdolať všetky prekážky, ktoré vám život postaví do cesty.
- Ženy sú podvedome presvedčené, že musia dokázať svoju cenu, pretože pokiaľ nie sú očarujúco krásne, nedokážu si získať mužskú náklonnosť a vážny vzťah. Následne bez toho, aby si to vôbec uvedomovali, majú strach, že sa nedokážu rozmnožiť.
- Pre ženy je teda nakupovanie otázkou vlastnej identity a genetického prežitia. Ak jej trochu trvá, kým si vyberie vhodné šaty, bude to preto, že pre ňu je to skutočne otázka života a smrti.
- Ak pochopíte, že nakupovanie je pre ženy obohacujúca, kreatívna a umelecká skúsenosť, ktorú majú vrytú v DNA, prestanete sa pre to s partnerkou hádať.
- Neznášate nakupovanie, no napriek tomu ju pri ňom sprevádzate a robíte jej zo života peklo.
- Ak máte so ženou vážny vzťah, pravdou je, že máte vzťah aj s jej priateľmi. Dúfajme, že sa im páčite, pretože inak to nebudete mať ľahké.
- Vyzerá to tak, že ženám priateľky dávajú niečo, čo im vy dať nedokážete. Môžete sa snažiť s partnerkou zladiť dňom i nocou, čo vášmu vzťahu len prospeje, ale ženy aj tak potrebujú spoločnosť iných žien a podporu, ktorú táto spoločnosť obnáša.
- Ak sa teda chcete dožiť vysokého veku, zostaňte s partnerkou a usilujte sa o šťastný vzťah. A ak chcete, aby sa vysokého veku dožila aj vaša partnerka, podporujte ju, aby utužovala priateľské vzťahy s inými ženami.
- Čiže zatiaľ čo vy sa na partnerku spoliehate ako na svoju jedinú oporu, ona má pravdepodobne vypracovanú rozsiahlu sociálnu sieť (dúfajme), na ktorú sa môže obrátiť, ak na ňu zaútočí predátor, ak potrebuje s niečím pomôcť, podeliť sa, ba dokonca aj keď potrebuje učesať.
- Ani ten najlepší vzťah nedokáže dať žene všetko, čo potrebuje. Úroveň vášho priateľstva je pre váš vzťah dôležitá, ale rovnako tak sú preň dôležité jej priateľstvá s inými ženami.
- Ak vaša priateľka nemá veľa priateliek (možno mala so ženami v minulosti zlé skúsenosti, nedôveruje im alebo sa doteraz nemala možnosť so ženami toľko stretávať), povzbuďte ju, aby si našla nejaké svoje ženské spoločenstvo. Závisí od toho jej šťastie, zdravie aj dlhodobý úspech vášho vzťahu. Nepodceňujte silu ženského priateľstva.
- Ženy sa pod stresom združujú a spriateľujú, čím sa v mozgu uvoľňuje oxytocín a znižuje sa tým hladina stresu v krvi.
- Berte to tak, že vás partnerkine priateľky podporujú vo vašej snahe partnerku podporiť.
 

Šiesta časť
- To však neznamená, že ak medzi vami od prvej chvíle preletí iskra a vy viete, že je to „ona“, vydáte sa spolu pri západe slnka na šíre more alebo odcválate na bielom koni a budete žiť šťastne až naveky. Najprv sa musíte spoznať a prejsť rôznymi štádiami lásky. Musíte sa rozhodnúť, či chcete budovať spoločný vzťah. Aj na vás sa vo vzťahu raz bude usmievať slnko, inokedy bude zamračené a partnerka vám občas polezie neuveriteľne na nervy. Pretože toto všetko so sebou vzťah prináša.
- Po 40 rokoch výskumu a spolupráce s manželskými pármi sme zistili, že vám to jednoducho nemôže klapať len tak s hocikým.
- Na začiatku vzťahu (alebo príťažlivosti) sa nachádzate v prvom štádiu lásky, takzvanom poblúznení.
- Tento omamný kokteil, ktorý poblúzni vaše zmysly, sa skladá z oxytocínu, dopamínu, fenyletylamínu, testosterónu, estrogénu, sérotonínu a dehydroepiandrosterónu. Nemôžete spávať, nechutí vám jesť a nedokážete priam až posadnuto prestať myslieť na ňu, ste šialene vzrušený, lietate v oblakoch a možno dokonca robíte veci, na ktoré by ste si nikdy ani len nepomysleli.
- Ak ste v ošiali lásky obaja, je to úžasný, neopísateľný pocit, lepší ako akýkoľvek liek, ktorý sa kedy predával na predpis, alebo akákoľvek droga, ktorá sa kedy dopestovala alebo predávala na rohu ulice. Keď ste obaja pod vplyvom hormónov, majte na pamäti, že to nie je najvhodnejší čas na plánovanie si dlhodobých záväzkov.
- Oxytocín oslabuje vaše obranné reakcie a možno dôverujete niekomu napriek tomu, že vám v hlave svietia poplašné kontrolky a červené svetielka ako také neóny a varujú vás: „Pozor, nebezpečná zákruta!“ Oxytocín vám dokáže úplne zahmliť zrak, vďaka čomu si tieto znamenia nevšímate.
- Prvotné očarenie a zamilovaný ošiaľ nie sú z hľadiska celoživotnej lásky vôbec potrebné ani nevyhnutné.
- Druhé štádium lásky je o budovaní dôvery. Väčšinou trvá niekoľko prvých rokov vášho vzťahu, kým spolu začnete bývať.
- V druhom štádiu vám mnohé vlastnosti, ktoré vás predtým na partnerovi priťahovali, začnú liezť na nervy alebo vás začnú znepokojovať. Predtým sa vám páčilo, že je plachá, ale teraz by ste uvítali, keby bola energickejšia a viac sa o veci zaujímala. Predtým jej imponovalo, že ste každú nedeľu hrali s kamarátmi futbal, ale čo teraz, keď si chce v nedeľu s vami naplánovať spoločný program? Všetky hádky v tomto štádiu sa týkajú dôvery a otázky: Budeš tu pre mňa, keď ťa budem potrebovať? Možno sa to podobá množstvu iných otázok, napríklad: Budeš mi verný? Postaráš sa o mňa, keď ochoriem? Ako veľmi som pre teba dôležitá? Môžem ti veriť, že splníš to, čo si povedal a dodržíš svoje sľuby? Všetky tieto otázky predchádzajú rozhodnutiu splodiť dieťa.
- Tretie štádium je o budovaní lojality. Ak ste sa ocitli v tretej fáze vzťahu, rozhodli ste sa pre záväzok. Dospeli ste k záveru, že žena po vašom boku je tá pravá. Je to úžasné rozhodnutie, ale zároveň sa stávate zraniteľným a môžete si ublížiť. V tejto fáze ste sa rozhodli skočiť s partnerom do zajačej diery (ako Alenka v krajine zázrakov) a vybrať sa spolu na úžasnú cestu. Zaviazali ste sa postarať o svoju partnerku tak, ako ste sa starali doteraz o seba.
- Páry, ktoré sa vzali bez toho, aby si vo vzťahu najprv prešli fázou „lietania v oblakoch alebo motýľov v žalúdku“, si vždy kládli otázku, či sa rozhodli správne a vždy mali pocit, akoby ich vzťahu čosi chýbalo. Partnerské vzťahy v tretej fáze zamilovanosti majú pocit, že ich vzťah má zmysel a spolu vytvorili niečo väčšie, ako sú oni sami.
- Na tejto planéte žije možno 10 000 žien, s ktorými by ste mohli prežiť uspokojivý a láskyplný vzťah do konca života. Takže neexistuje jediná „pravá".
- Ak vás partnerka zneisťuje, necítite sa pri nej vo svojej koži alebo príťažlivo, či nemáte pocit, že po vás túži, odmieta vás, odstrkuje alebo jednoducho pri nej máte sám zo seba zlý pocit, tak to očividne nie je jedna z tých pravých. Tou by bola, len ak by ste sa pri nej cítili úžasne, žiadaný, atraktívny, zábavný a vo svojej koži. To isté platí aj opačne, pre ňu. Pamätajte na to. Ak sa pri nej cítite ako doma, tak ste ju našli. Ak je žena po vašom boku tá pravá, cítite sa v jej spoločnosti príjemne a uvoľnene, akoby ste ležali vo vyhriatej posteli určenej len pre vás. Ak máte spolu naopak vždy nepríjemný pocit a prevláda negativita, niečo asi nebude v poriadku. V dobrom vzťahu nemá negativita miesto. Jasné, že sa občas vyskytnú nezhody, ale so správnou partnerkou ich prekonáte a dokážete zo seba vydať to najlepšie, budete plný energie, radosti zo života, ochotný sa odviazať. Inak vás postupne zaplaví pocit hnevu, bezmocnosti, prípadne vás môžu zlákať aj návykové látky. Ak ste vo vzťahu s nesprávnym človekom, nedokážete zo seba vydať to najlepšie.
- Ako sa dokážete vyrovnať s hnevom, smútkom, strachom či radosťou? Ako prejavujete lásku a náklonnosť? Ak sa tu objavia výrazné rozdiely, v budúcnosti to môže viesť k vážnym problémom a bude vás to stáť veľa námahy (aby vám to klapalo).
- V Michiganskej univerzity publikoval v časopise Science článok, v ktorom píše, že muži, ktorí žijú v spoločenskej izolácii, zomierajú v mladom veku. Muži, ktorí majú šťastné vzťahy so ženou, si tak zabezpečujú aktívny a zdravý spoločenský život. Ak toto nie je pre vás tou správnou motiváciou, aby ste si našli partnerku, tak potom už nevieme, čo by mohlo.
- Keď sa zaväzujete, vyjadrujete tým: „Táto žena je pre mňa tou pravou, je mojím cieľom i mojou cestou.“ Keď nájdete tú pravú, chráňte si ju ako oko v hlave a vyjadrite jej vďaku za to, čím obohatila váš život. Neporovnávajte váš vzťah s tým, o čo ste záväzkami prišli. Je za tým viac ako len dôvera a lojalita, je to epická cesta, cesta pre skutočných hrdinov.
- Vyjadrujete tým, že tento vzťah a jedine táto žena dokážu naplniť všetky vaše potreby. Sľubujete, že v tomto vzťahu vytrváte, nech sa deje čokoľvek, napriek všetkým životným búrkam a nepriazni počasia. Súhlasíte, že si s touto ženou vybudujete spoločný život a budete ju milovať pre to, aká je, a podporovať ju v tom, čím sa chce stať. Presne takto sa k záväzkom stavia skutočný hrdina. Naopak, nula si povie: „Možno si ešte môžem nájsť niečo lepšie. Načo by som sa viazal?“ Keď nájdete tú pravú, ochraňujte ju, zlaďte sa s ňou, milujte sa s ňou, berte váš vzťah ako záväzok a buďte tu vždy pre ňu.
- Niektorí muži majú pocit, akoby ich partnerka zrazu odsunula bokom, akoby pre ňu už nezohrávali dôležitú úlohu, alebo akoby museli o jej čas a pozornosť súťažiť s dieťaťom. Muži tieto pocity často nepriznajú nahlas, ale to neznamená, že ich neprežívajú. Pamätáte sa na zblíženie a hormón lásky oxytocín?
- Jediným riešením je vytvoriť si s dieťaťom vlastné puto. Žena totiž zo všetkého najviac potrebuje, aby ste sa stali pri výchove dieťaťa skutočným partnerom. Potrebuje vás rovnako, ak nie viac ako predtým.
- Jedným z kľúčových spôsobov, ako ženu milovať, je podporiť ju v jej úlohe matky tým, že milujete ju a milujete a chránite jej deti.
- Ak muži v niečom excelujú, tak v hre. Ženy a muži sa s deťmi hrajú úplne inak. Otcovia sa hrajú s deťmi viac fyzicky a dotykovo, zatiaľ čo matky viac vizuálne a slovne. Pediater a autor kníh T. Berry Brazelton to vidí takto: „Matky hladia, otcovia postrčia“. Mužská hra má grády a spád, pretože povedzme si to otvorene, muži sa musia pri hre baviť. Ak to nie je zábava, v tej chvíli prestanú a nájdu si niečo iné.
- Štúdie dokazujú, že až dve tretiny detí vo veku dva a pol roka uprednostňujú pri hre otca pred matkou. Otec hry často obmieňa, hlavne keď vidí, že sa dieťa (alebo on) nudí. Pre dieťa je hra s otcom ako jazda na húsenicovej dráhe. Keď sa hra skončí, možno je na chvíľu sklamané, ale ocko vzápätí vytiahne z rukáva nejakú novú a ešte vzrušujúcejšiu zábavku.
- Bohužiaľ sa stáva, že otec môže „chýbať“ aj v úplných rodinách. Prejavovanie emócií zo strany otca je pre deti nesmierne dôležité. Biller a Blanchard potvrdili, že najhoršie výsledky v škole a sociálne vzťahy mali deti s chladným, autoritatívnym, znevažujúcim a vtieravým otcom.
- Ponaučenie: ak chcete pochopiť ženu a jej vzťah k deťom, musíte pochopiť, aká dôležitá je úloha otca, ktorú zohrávate. Vaše dieťa bude spokojnejšie a zdravšie, keď sa budete s partnerkou rovnocenne podieľať na jeho výchove. A taký bude aj váš vzťah s partnerkou.
- Nikdy žene nedávajte zoznam podmienok, ktoré musí splniť, aby ste jej urobili láskavosť a zostali s ňou až do konca života.
- Nikdy ani len na malú chvíľu nepredpokladajte, že o žene viete úplne všetko. Je to nemožné. Garantujeme vám, že neviete.
- Hrdinov od núl oddeľuje skutočnosť, že hrdinovia sa nepretržite zaujímajú o vnútorný svet svojej partnerky, o to, v čo dúfa, čoho sa obáva a o čom sníva. Pravdepodobne nedokážeme ani len dostatočne zdôrazniť, aké je to dôležité. Nikdy neprestaňte partnerke dvoriť. Neprestávajte sa o nej dozvedať niečo nové. Neprestávajte sa s ňou zbližovať. Venujte jej vašu pozornosť, čas, podporu a buďte pri nej vo chvíli, keď vás potrebuje. Počúvajte ju. Budujete si tak vzájomnú dôveru a nemusíme ani hovoriť, že ak má žena pocit, že ju počúvate, je to pre ňu niečo ako Viagra.
- A nezabúdajte sa s ňou podeliť aj o svoj vnútorný svet. Musíte nabrať odvahu a taktiež ukázať svoju zraniteľnosť. To, či váš vzťah vydrží, záleží iba na vás. Ako sme vraveli na začiatku, ste rozhodujúcim faktorom, ktorý predurčuje úspech alebo krach vášho vzťahu.
- Nevera nepríde len tak z ničoho nič. Je to väčšinou dlhý a pomalý proces, za ktorým stoja tajomstvá, nevyjadrené pocity a potreby, tak ako aj premrhané a zavrhnuté chvíle vzájomného zblíženia. Ak sa partnerke ustavične obraciate chrbtom, možno tam už nebude, keď sa jej konečne rozhodnete prejaviť pozornosť.
- Niekoľko tipov, ktoré vo vašom vzťahu udržia vzájomnú lásku:

  • 6-SEKUNDOVÝ BOZK. Vždy, keď sa lúčite, či už sa chystáte do práce, na nákup, do posilňovne, dajte si 6-sekundový bozk. Po takom čase sa totiž začína uvoľňovať oxytocín a ako sme už vraveli, znižujú sa obranné reakcie organizmu a upevňuje sa dôvera.
  • NEPRESTÁVAJTE SPOLU RANDIŤ. Tešte sa na to, ako by to bolo vaše prvé rande. Popremýšľajte nad novými miestami, kam by ste ju mohli vziať alebo kde by ste mohli zažiť niečo nové. Viac inšpirácie môžete získať aj v našej knihe 10 Dates: Conversations That Lead to a Lifetime of Love
  • NEPRESTÁVAJTE PARTNERKU SPOZNÁVAŤ. Pamätáte sa, keď ste dokázali prerozprávať celé hodiny a vzájomné spoznávanie vás nedokázalo unaviť? Tomu však nemusí byť koniec. Stále sa môžete o partnerke dozvedieť niečo nové. Neprestávajte sa zaujímať o to, čo sa odohráva v jej vnútri. Klaďte jej otvorené otázky, na ktoré nemusí odpovedať len áno a nie. Viete, čo by urobila, keby vyhrala lotériu? O čom tajne sníva? Kto a čo je pre ňu momentálne v živote najdôležitejšie? Čoho sa bojí? O čo sa obáva?
  • OCEŇTE SVOJU PARTNERKU. Nájdite si každý deň spôsob, ako partnerke prejaviť svoju vďačnosť a uznanie za to, že je súčasťou vášho života. Dajte jej kompliment, poďakujte jej, prejavte jej obdiv, dokážte jej slovami a skutkami, že ju milujete a ceníte si ju. Povedzte jej, že je krásna.
  • REŠPEKTUJTE JEJ SNY. Ženy sa často vzdávajú svojich snov pre dobro rodiny alebo vzťahu, alebo preto, že žijeme v spoločnosti, kde sny a túžby žien nie sú až také dôležité. Ak nerešpektujete partnerkine túžby a nerobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste jej pomohli ich naplniť, ocitnete sa vo vzťahu s deprimovanou.

- Ženám na mužoch najčastejšie prekážajú vo vzťahu dve veci: 1. nikdy tu pre mňa nie je, keď ho potrebujem a 2. chýba mi dôvernosť a vzájomné prepojenie. Pre ženu neexistuje nič horšie ako mať vzťah, no napriek tomu trpieť pocitom osamelosti.
- Ak žena nájde partnera, ktorý rešpektuje jej životné sny, má pocit, že je chápaná, rešpektovaná a hlboko milovaná.
- Povedzme si to otvorene: Možno máte občas problém ženy pochopiť, ale porozumieť im a milovať ich je tým najväčším dobrodružstvom, ktoré vám život ponúka.
Poďakovanie
Zdroje
O autoroch

 

Hodnotenie

Hoci v úvode autori oslovujú aj ženy, ale to len preto, aby nakoniec knihu aj tak posunuli svojmu manželovi/partnerovi a naozaj jej obsah je určený mužom, aby sa dozvedeli o ženách čo vlastne chcú. Miestami som naozaj nedokázal pochopiť, pretože niektoré veci ženy nerobia s logikou, ako to tak môže byť (?), no keď som si opäť spomenul na Marťanov a Venušanky, tak mi to už dalo zmysel. Žena je komplikovaná, nelogická a muž po nej aj tak túži.