Muži sú z Marsu, ženy z Venuše - John Gray

Ing. Igor Miňo
15. Máj 2018

Keď som dočítal knihu 5 jazkov lásky, tak som hľadal nejaké recenzie, hľadal som niekoho, kto tú knihu prečítal a napísal svoj názor o nej. Tým som si chcel porovnať to ako to vnímam ja s niekým iným. V jednej recenzii som našiel odporúčanie ako "doplnkovú knihu" práve túto, tak takáto bola moja cesta k ďalšej úžasnej knihe :)

Je to dielo ďalšieho odborníka na vzťahy, ktorý má svoju poradňu a aj vedie víkendové semináre. Hneď na začiatku sa mi páči to "rozprávkové" uvedenie do chápania rozdielov, medzi mužom a ženou. Muži pochádzajú z Marsu a ženy z Venuše. Marťania raz spozorovali na inej planéte krásne, okuzľujúce venušanky, ktoré ich priťahovali, tak začali pracovať a postavili prostriedok aby sa k nim dopravili. Venušanky akosi tušili, že ten deň nastane a tak ich príchod očakávali.

Nejaký čas trávili spolu marťania aj venušanky, obdivovali jeden druhého, aký sú odlišný, až sa jedného dňa rozhodli, že spolu odíjdu na Zem, kde budú žiť spolu. V jedno ráno už na Zemy sa však zobudili a zabudli na to, že každý pochádza z inej planéty.

Postupne v jednotlivých kapitolách je opísané správanie, očakávania a túžby mužov, ako to funguje na Marse, a aj pocity, potreby a vlny žien, ako to funguje na Venuši. Opäť vďaka šikovným poznámka z čítačky prikladám moje poznámky:

kapitola 1 MUŽI SÚ Z MARSU, ŽENY Z VENUŠE
 

kapitola 2 PÁN OPRAVÁR A VÝBOR NA ZDOKONALENIE DOMÁCEHO PROSTREDIA
- Radiť mužovi, keď o radu nepožiadal, znamená automaticky predpokladať, že nevie, čo má robiť, alebo že to nevie urobiť sám.
- Hovoriť o probléme na Marse znamená vyzvať počúvajúceho, aby poradil.
- Tento marťanský zvyk je jedným z dôvodov, prečo muži inštinktívne ponúkajú riešenie, keď ženy rozprávajú o svojich problémoch.
- Keď sa však žena rozčuľuje ďalej, hoci jej ponúkol riešenie, nedokáže ju počúvať. Má totiž dojem, že jeho riešenie odmietla a cíti sa čoraz menej užitočný. Muž totiž netuší, že stačí, ak ženu pozorne a so záujmom vypočuje.
- Ponúknuť pomoc, aj keď o ňu nikto nežiada, sa na Venuši pokladá za prejav skutočnej lásky.
- Keď jej niekto ponúkne pomoc, poteší sa, lebo to znamená, že je milovaná.
- Ak žena začne mužovi radiť, hoci ju o to nežiadal, alebo sa mu snaží „pomôcť“, väčšinou nevie, že muž to vníma ako kritiku a prejav nelásky.
- Veľmi často sa žena chce iba podeliť o dojmy z dňa a manžel si myslí, že jej pomôže, ak ju zasype množstvom  rôznych riešení jej problémov.
- Ak nám partner odporuje, pravdepodobne sme sa zmýlili v čase,  alebo sme zvolili nesprávny prístup.
- Skúste celý budúci týždeň počúvať vždy, keď hovorí žena a pokúste sa pochopiť, čo práve prežíva. Zahryznite si do jazyka, ak sa vás zmocní nutkanie ponúknuť nejaké riešenie, alebo meniť jej pocity.
 

kapitola 3 MUŽI ODCHÁDZAJÚ DO JASKYNE A ŽENY ROZPRÁVAJÚ
 

kapitola 4 AKO MOTIVOVAŤ OPAČNÉ POHLAVIE
- Mužov motivuje a posiľňuje pocit, že ich niekto potrebuje.
- Ženy motivuje a posilňuje pocit, že ich niekto ľúbi.
- Ak má pocit, že ju partner rešpektuje a záleží mu na nej, uspokojuje ju to a takisto vie dávať viac.
- Muž pomaly zomiera, ak ho nikto nepotrebuje.
 

kapitola 5 HOVORÍME RÔZNYMI JAZYKMI
- Tu boli niektoré pasáže z knihy 5 jazykov lásky
 

kapitola 6 MUŽI SÚ AKO Z GUMY
- Keď muž ľúbi ženu, potrebuje sa od nej v pravidelných intervaloch odtiahnuť, aby sa neskôr zase priblížil.
- U muža sa automaticky strieda potreba autonómie s potrebou dôvernej blízkosti.
- Tak ako sa nerozhodujeme, že sme hladní, ani muž sa nerozhoduje, že sa odtiahne.
- Obvykle je to vtedy, keď žena začne o niečom hovoriť s citom. City totiž mužov priťahujú bližšie, vytvárajú atmosféru dôvernosti – a keď sa muž veľmi priblíži, automaticky sa začne odťahovať.
- Keď sa muž odťahuje, nie je vhodná chvíľa na rozhovor alebo priblíženie. Nechajte ho, nech sa odtiahne. Po určitom čase sa zase vráti. Objaví sa ako milujúci partner, poskytne vám podporu a bude sa správať, akoby sa nič nebolo stalo. To je najvhodnejšia chvíľa na rozhovor.
- Muž zle znáša, keď ho žena núti, aby rozprával
- Potrebuje ocenenie zo strany partnerky, aby sa rozhovoril.
- Bez ocenenia a povzbudenia muž stráca záujem, lebo má pocit, že iba „počúva“ a „nerobí nič".
 

kapitola 7 ŽENY SÚ AKO VLNY
- Keď sa jej vlna dotkne dna, žena býva zraniteľnejšia a potrebuje viac lásky.
- Aj keď sa mužovi podarí poskytnúť žene podporu, môže to u nej vyvolať zhoršenie nálady.
- Keď človek potláča negatívne pocity, zároveň potláča aj tie pozitívne, a láska zomiera.
- Ak muž podporí ženu tým, že ju vypočuje, ona zase podporí jeho potrebu voľnosti.
- Keď je muž jediným zdrojom lásky a podpory, znamená to preňho príliš veľkú záťaž.
- Žena si väčšmi uvedomuje svoje citové potreby, keď je finančne zabezpečená.
 

kapitola 8 OBJAVOVANIE ROZDIELNYCH CITOVÝCH POTRIEB
- Každé pohlavie má však šesť typických potrieb lásky, ktoré sú rovnako dôležité. Muži potrebujú predovšetkým dôveru, prijatie, ocenenie, obdiv, súhlas a povzbudenie. Ženy potrebujú predovšetkým záujem, pochopenie, úctu, oddanosť, uznanie a ubezpečenie.
- Žena potrebuje na uspokojenie svojej šiestej primárnej potreby, aby ju opakovane ubezpečoval.
- Muž sa bude cítiť silný, len ak ho nikdy nebudete chcieť zmeniť k lepšiemu.
- Ak chcete, aby sa muž rozvíjal, nepokúšajte sa ho zmeniť.
 

kapitola 9 AKO SA VYHNÚŤ HÁDKAM
- Najdôležitejším stavebným prvkom vzťahu je komunikácia, ale hádky môžu pôsobiť veľmi deštruktívne.
- Väčšina dvojíc sa začne hádať kvôli jednej veci a o päť minút sa už hádajú kvôli spôsobu, akým sa hádajú.
- Zastrašovanie vždy oslabuje dôveru medzi partnermi.
- Keď bola nahnevaná alebo rozčúlená, naučil som sa najskôr počúvať a potom som sa pokúsil pochopiť, čo ju tak vyviedlo z miery a napokon som povedal: „Mrzí ma, že ťa tak rozčúlilo, čo som povedal.“ Výsledok bol okamžitý -hádali sme sa podstatne menej.
- Muži zriedka povedia: „Prepáč,“ lebo na Marse to znamená, že človek niečo urobil zle a ospravedlňuje sa. Keď ženy povedia: „Prepáč,“ chcú tým vyjadriť: „Záleží mi na tvojich pocitoch.“ Nemusí to byť ospravedlnenie za nevhodné či nesprávne správanie. Ak sa muž, ktorý len zriedka povie „Prepáč,“ naučí využívať túto venušanskú formulku, zistí, že sa s ňou dajú robiť zázraky. Najjednoduchším spôsobom, ako zastaviť hádku je povedať: „Prepáč.
- Väčšina hádok sa vystupňuje, keď muž začne spochybňovať pocity ženy a ona naňho reaguje nesúhlasne.
- Muž nevie, že keď je nahnevaná alebo nešťastná, najväčšmi zo všetkého potrebuje, aby ju vypočul a pochopil jej pocity.
 

kapitola 10 AKO „ZABODOVAŤ“ U OPAČNÉHO POHLAVIA
- Žena, či dostane veľký alebo malý dar z lásky dáva vždy jeden bod;  každý dar má pre ňu rovnakú hodnotu.
- Muži sa často snažia dosahovať stále väčšie úspechy, lebo si myslia, že potom budú hodní lásky.
- Nezabúdajte, že žena nevie inštinktívne požiadať o podporu, lebo čaká, že ju sám ponúknete, ak ju naozaj ľúbite. Pokúste sa jej prejavovať podporu maličkosťami.
- Ak súhlasí s tým, čo chcete vy, nemusí to chcieť aj ona. Spýtajte sa jej, čo by chcela robiť. Zbierajte informácie o tom, čo sa jej páči a potom ju na také podujatie pozvite.
- Upozornenie pre mužov: Uvedomte si, že udeľovanie trestných bodov nie je fér. Ak máte pocit, že vás partnerka neľúbi, urazila vás alebo zranila, odpustite jej a spomeňte si na to dobré, čo pre vás urobila a netrestajte ju tým, že všetko popriete. Namiesto trestu ju požiadajte o podporu a uvidíte, že vám ju rada poskytne.
- Samozrejme, že muž vyžaduje, aby sa žena rovnakým dielom zúčastnila na každodenných domácich povinnostiach. Jej účasť však pre muža stráca význam, ak zároveň neocení to, čo robí on.
- Žena je na tom podobne – nevie oceniť muža za veľké veci, ak pre ňu zároveň nerobí aj veľa maličkostí. Množstvo maličkostí z jeho strany totiž spĺňa jej primárne potreby záujmu, pochopenia a úcty.
- Muž by mal dávať prednosť „láskyplnému správaniu“, ak chce uspokojiť partnerkine potreby lásky. Tým, že je žena schopná vyjadriť svoj láskyplný postoj a pocity voči mužovi, motivuje ho, aby dával viac. Jej to naopak pomáha, aby bola väčšmi otvorená. Žena otvorí svoje srdce mužovi, ktorý jej poskytne podporu.
- Keď je niektorá Venušanka rozčúlená, všetky ostatné sa snažia zistiť dôvod a vypytujú sa, čo ju trápi. Keď na Marse zúri tornádo, všetci niekam zalezú a počkajú, kým prehrmí.
 

kapitola 11 AKO HOVORIŤ O NEPRÍJEMNÝCH POCITOCH
- Písanie listov, v ktorých vyjadríte svoje pocity je veľmi dôležitá technika, či už sa s nimi chcete zdôveriť, alebo ich píšete len preto, aby sa vám uľavilo.
- Či už o pocitoch rozmýšľate, alebo ich dáte na papier, skúmaním, opätovným precítením a vyjadrením strácajú negatívne pocity
- Intímne listy obsahujú tri kroky: Napísanie listu, v ktorom sa vyspovedáte zo svojho hnevu, smútku, strachu, ľútosti a lásky.  Napísanie odpovede, ktorú by ste chceli dostať od partnera. Oba listy dáte prečítať partnerovi.
- Ako postupovať pri písaní intímneho listu: Adresujte list priamo partnerovi. Predstavte si, že vás s láskou a pochopením počúva. Začnite hnevom, pokračujte smútkom, strachom, ľútosťou a na záver sa venujte láske. Niekoľkými vetami opíšte každý pocit; odseky by mali byť približne rovnako dlhé. Vyjadrujte sa jednoducho. Po každom odseku počkajte, kým sa vynorí ďalší pocit a napíšte o ňom. Neodchádzajte od písania, kým neprídete k pocitu lásky. Trpezlivo vyčkajte, kým sa láska objaví. Na konci sa podpíšte. Chvíľu porozmýšľajte o tom, čo potrebujete, alebo po čom túžite a napíšte PS.
- Na uvoľnenie pocitov sú najvhodnejšie úvodné slová ako: „Hnevám sa,“ „Je mi smutno,“ „Bojím sa,“ „Mrzí ma,“ „Chcem,“ a „Mám rád.“ Môžete však použiť aj iné slová, dôležité je, aby vyjadrovali vaše pocity.
- Napísanie odpovede je najlepší spôsob,  ako muža poučiť o potrebách ženy.
- Ak muž ženu neľúbi, nemá záujem uspokojovať jej potreby. Ak sa však pokúsi zareagovať tak, ako si to žena v liste želala, potom je viac než isté, že má záujem.
- Knihy vás síce môžu inšpirovať, aby ste väčšmi ľúbili sami seba, ale podarí sa vám to,  len ak budete počúvať a o pocitoch písať či rozprávať.
- Nesmieme dôležité mať vo svojom živote ľudí, s ktorými sa môžete podeliť o všetky svoje pocity a vedieť, že vás budú mať radi a neublížia vám kritikou, odsudzovaním a odmietaním.
 

kapitola 12 AKO ZÍSKAŤ PODPORU PARTNERA
- Pre Venušanky platí pravidlo: „Láska znamená, že o nič netreba žiadať."
- Keď žena nežiada o pomoc, muž si myslí, že jej dáva dosť.
- Spoľahnite sa, že muž urobí, čo od neho žiadate. Svoju prosbu však formulujte čo najstručnejšie.
- Muži ochotnejšie súhlasia, keď vedia, že sa môžu slobodne rozhodnúť a povedať nie.
- Keď muža požiadate o pomoc a neodmietnete ho za zápornú odpoveď, nezabudne na to  a nabudúce prejaví viac ochoty.
- Vzťah možno označiť za zdravý, ak obaja partneri môžu slobodne vyjadriť svoje potreby a túžby a obaja majú rovnaké právo povedať nie, ak sa tak rozhodnú.
- Jedným z kľúčových prvkov asertívnej žiadosti je po vyslovení prosby zmĺknuť.
 

kapitola 13 AKO UDRŽIAVAŤ ČARO LÁSKY
- Keď sme milovaní, alebo dostatočne milujeme sami seba, potlačené pocity vyjdú na povrch a dočasne zatienia partnerovu lásku.
- Ak ste v detstve mali pocit odmietnutia, budete mať pocit, že vás odmieta aj partner. Odrazu vás bolí aj to, čo by za normálnych okolností vôbec nebolo dôležité.
- Roky potláčame svoje bolestné pocity. Potom sa jedného dňa zaľúbime a láska nám vytvorí bezpečné podmienky, aby sme si svoje dlho potláčané pocity opäť uvedomili. Láska spôsobí, že sa väčšmi otvoríme a začneme vnímať svoju bolesť.
- Keď sa nám zdá, že nás partner kritizuje, 10 percent našej reakcie súvisí s tým, čo cítime momentálne a 90 percent súvisí s našou minulosťou. Predstavte si, že do vás niekto zľahka strčí lakťom. Necítite pri tom veľkú bolesť. Teraz si však predstavte, že máte otvorenú ranu a ktosi sa v nej začne vŕtať. To bolí podstatne viac.
- Vo väčšine vzťahov 90 percent toho, čo nás rozruší, by nám nepôsobilo bolesť, keby sa v tom čase nevynárali staré citové problémy
- Keď sa mužovi vynoria minulé pocity, zvyčajne zamieri do jaskyne. V tom čase býva prehnane citlivý a potrebuje, aby ho partnerka akceptovala. U ženy sa to prejavuje prudkým poklesom sebaúcty. Ponára sa do studne svojich pocitov a od partnera potrebuje nežnú starostlivosť.
- Ak partner reaguje príliš búrlivo, spomeňte si na princíp 90/10. Uvedomte si, že naňho vplýva minulosť, a prejavte mu viac pochopenia a podpory. Keď sa zdá, že partnerove pocity z minulosti vychádzajú na povrch, nikdy mu nehovorte, že preháňa. Tým by ste ho ešte väčšmi zranili. Keby ste niekomu položili prst do otvorenej rany, tiež by ste netvrdili, že reaguje prehnane.
- Pocity a spomienky z minulosti sa spočiatku nemusia vynoriť zakaždým, keď píšete intímny list. No ak sa vám podarí otvoriť srdce a ponoriť sa hlbšie do vlastných pocitov, zistíte, že vaše momentálne rozrušenie pramení aj z vašej minulosti.
- Keď sa partneri porozprávajú o svojich pocitoch a muž s pochopením vypočuje ženu, ktorú dlho zanedbával, aj partnerka začne citlivejšie reagovať na pozitívne zmeny. Samozrejme, že toto platí aj naopak: muž chce odísť, žena je ochotná sa zmeniť, ale on vzdoruje.
- Aby sme sa zbavili týchto pocitov, potrebujeme o nich hovoriť, ale často máme strach, alebo sa hanbíme odkryť, čo v skutočnosti cítime. Zdanlivo bezdôvodne prepadáme depresii, úzkosti a nude, cítime odpor alebo veľkú únavu. Toto všetko signalizuje, že naše pocity vychádzajú na povrch, ale my ich blokujeme.
- Keď hlboko ukrývané pocity začnú vychádzať na povrch, máme totiž sklon prenášať ich na partnera.
- Je to paradox: váš najhlbšie skrývaný strach vyjde na povrch, lebo sa s partnerom cítite bezpečne. No potom sa zľaknete a nedokážete o svojich pocitoch hovoriť.
- Začneme veriť v liečivú moc lásky. Ak chceme udržať čaro našej lásky stále živé, musíme sa vedieť pružne prispôsobiť meniacim sa ročným obdobiam v láske.
Zima lásky
- Ak si zapamätáte, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše, a využijete v praxi poznatky, ktoré ste získali pri čítaní tejto knihy, aj vy prežijete takýto úspech.
- Učiť sa neznamená len počúvať a aplikovať získané poznatky, ale znamená aj zabúdať a znovu si spomenúť. V tejto knihe ste sa dočítali o veciach, ktoré vám vaši rodičia povedať nemohli, lebo o nich nevedeli. Vy už síce viete, ale prosím vás, buďte realisti. Dovoľte si robiť chyby. Mnohé z toho, čo ste sa naučili, totiž na čas zabudnete.
- Nabudúce, keď vás príslušník opačného pohlavia vyvedie z miery, spomeňte si, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše. A keby ste si z tejto knihy neodniesli nič, zapamätajte si aspoň to, že medzi mužmi a ženami sú rozdiely.

 

Z pohľadu muža môžem povedať, že to čo je opísane o marťanoch v druhej kapitole, je fakt pravda, teda v mojom prípade to platí. Je to tu však lepšie pomenované cez prirovanania, ako napríklad ta jaskyňa, kam muž zalezie, keď potrebuje popremýšľať a zvážiť ďalšie kroky, vyrovnať sa so situáciou. Neskôr v siedmej kapitole je opísane to, ako venušanky majú svoje vlny, ako sa cyklicky ponárajú do studne až na samé dno a potom sa z neho odrazia. O tom som vôbec netušil ale aj o ďalších veciach, ktoré keď boli vysvetlené tak mi opäť zapadli niektoré udalosti v minulosti ako skladačka a prišiel ten "aha efekt" :) V jedenástej kapitole sú opísane "intímne listy" ktorými je možné dostať na papier svoje pocity a pri tom písani to hlboko pochopiť a záverom listu sa písateľ dostane k uvoľneniu negativných pocitov. Túto techniku veľmi dobre poznám, no prišiel som k nej ako "samouk" a môžem potrvrdiť, že to naozaj funguje, navyše teraz viem, že sa to volajú intímne listy :)

Hodnotenie

Som veľmi rád, že som sa dostal aj k tejto knihe. Je rovnako vhodná pre mužov ako aj ženy, odporúčam ju prečítať každému spolu s knihou 5 jazykov lásky. Túto knihu radím k tým, ktoré niečo vo mne zmenili, presnejšie povedané k tejto knihe, že z hmly mužských a ženských atribútov urobila jasnú oblohu, kde vychádza ranné slnko, deň ale ešte len začína :)