Životospráva

Ing. Igor Miňo
11. September 2023

V mladosti som bol štýhli, preto som ani nevenoval pozornosť správne životospráve. Jedol som čo som chcel a kedy som chcel, asi podvedome všetko fungovalo správne. Priberať som začal na strednej a vysokej škole, až som sa pri mojej výške 171 centimetrov dopracoval na váhu 90 kilogramov.

Pokúšal som sa s chudnutím rôznými metódami, ale trvalo udržateľne to zafungovalo až v roku 2020. Postupne som prechádza rôznymi fázamy, z ktorých som zberal vedomosti a tie ďalej dodržiaval.

Zlé jedlo je môj nepriateľ, ktorý mi chce škodiť

Prvé informácie, o tom ako chudnúť, som zistil, že jedlo aktoré jem, rôzne salámi, klobásy, vyprážané rezne, hranolky a podobne, ktoré mi tak chutia, tak že ich potrebujem obmedziť až brutálne. Vnímal som to ako dočasné obmedzenie a po schudnutí sa k tomu vrátim späť. Moja predstava bola, že môžem jesť čo chcem, že zdravý život je bez obmedzovania. Ak by som sa obmedzoval, tak by som nebol slobodný. Tak toto bola chyba, pretože vďaka tomu sa váha vráti naspäť. Ďalšími úvahami a štúdiom som zmenil zmýšľanie tak, že sú jedla, ktoré mi škodia, vnímam ich ako nepriateľov. Ak ich vpustím do tela, tak ma poškodia, robia mi zle. Rozhodol som sa voči nim brániť a bojovať. Ak vidím to mastné, kalorické jedlo, tak je to už ako chabý výpad nepriateľa, ktorý s usmevom viem odraziť. Nevpustením ho do tela, teda ho nezjem, tak som mu spôsobil porážku, ja som vyhral. Táto výhra je potešením a viem, že ešte aj dlhodobý pociť šťastia z peknej postavy je mojov trvalou výhrou.

Spočítať si kalórie a vážiť si jedlo

Vďaka kolegoví z práce, ktorý mi vyrátal moj kalorický príjem a nastavil ho na zdravé chudnutie 700g na týždeň, teda s nepresnosťou jedenia to bude 500g na týždeň. Zostavil mi koľko mám denne prijať tukov, cukrov, bielkovím a vlákniny a pomohol mi zostaviť aj 3 ukážkové jedálničky na 3 dni. Potom som si už ďalej zostavoval sám, aby mi sedeli tie hodnoty. Toto je dôležité, plánovať na celý týždeň, čo a kedy budem jesť, nakúpiť, prirpaviť a potom už aj telo je spokojné, lebo vie že jedlo mám pripravené. Dokonca zo začiatku som zistil, že nevládzem zjesť všetko čo som mal v jedálničku. Dôvod je jednoduchý, pretože jedlo v jedálničku ako zelenina, tvaroh, majú veľký objem, ale malú kalorickú hodnotu, tak som mal žalúdol zaplnený a mal aj pocit sýtosti, hoci ani z ďaleka to nebolo kalórií ako predtým. Neskôr som si vytvoril taky môj index, pozrieť sa na výrobok a počet kalóriíí na 100 gramov predeliť číslom 100 a tak som dával známky jedlu. Ak vám výjde menej 1 (napríklad uhorka 16kcal/100g delene 100 = 0,16) tak takúto potravinu môžem jesť neobmedzene. Ak moj kalorický príjem na deň je 1800kcal tak potom by som musel takejto uhorky zjesť 11,25kg a to nie je možné. Potraviný s indexom medzi 1-2 možem jest pri každom jedla dňa. index viac ako 2 možem zaradiť jedenkrat na deň. S indexom viac ako 3 obmedziť, nie každý deň a potraviny s indexom viac ako 4 len zriedka kedy, s indexom 5 a viac nejesť vôbec nikdy, alebo len ochutnať 1x za rok.

Dodržiavať zásady

Princíp je jednoduchý, rovnako tak ako jesť zdravo len 1 deň v týždni, to by bolo 52 dní v roku a zvyšok 313 dni sa prejedáme, tak nam to nepomôže. Preto ak dodržujeme vždy správny jedálniček, tak pri návšteve alebo na oslave či svadbe si môžeme dopriať aj mimo zásad, lebo nám to neuškodí.