Podnikanie pre bohémov - Tom Hodgkinson

Ing. Igor Miňo
4. August 2018

Nepamätám sa, či som sa k tejto knihe dostal prostredníctvom inej, najskôr to bude asi len tak náhodne, keď som si prezeral novinky v Martinuse. Zaujalo ma na nej už samotný názov, že by to mohol byť nejaký iný, ešte uvoľnenejší pohľad na podmikanie. Keď som si prečítal o knihe niečo viac, tak som zistil, že ide o nejakého spisovateľa, ktorý si založil kaviarničku a teda v knihe sa dočítam o jeho prístupe k podnikaniu.

Moje poznámky

- Je vůbec možné být bohém a zároveň podnikat? Vždyť přece bohém – ten hledač svobody, duše přemýšlivá, básník, filozof – je povznesený nad nudný svět obchodu a konkurence, nad všechen ten sprostý pokřik, ruch a strkanice, v nichž se každý snaží toho druhého překřičet, jen aby jeho hlas v tom rámusu nezanikl!
- A tak jsme se my bohémové rozhodli, že raději než pracovat pro šéfíka, bychom byli na volné noze coby drobní živnostníci. Chceme vytvořit něco užitečného nebo krásného, popřípadě obojí, a prodávat to. Je to ušlechtilý a nádherný cíl. Neumím si představit nic lepšího.
- Lidé po celém světě se snaží mít větší kontrolu nad svým pracovním dnem. Usilují o svobodu. A firmy Uber, Airbnb a Etsy z tohoto trendu pěkně profitují.
1. Jak chcete žít?
Licencia
- Pro magnáty není podnikání, které nevydělává tuny peněz, ničím jiným než jen koníčkem, srdeční záležitostí - lifestylingem.
- Tyto magnáty nezajímá jedno knihkupectví nebo jedna kavárna. Mají zájem o devět set knihkupectví či kaváren. Chtějí všechno v obrovském měřítku. Chtějí co možná nejrychleji otočit tisíc liber na milion. Konkrétní výrobek je nezajímá. Jejich vášní je vydělávání peněz. Milují podnikání jako takové. A jejich předmětem podnikání může být žrádlo pro psy, olej, pojištění nebo pronájem volné ložnice: je jim to v podstatě jedno. Jenže my bohémové jsme jiní. Chceme se při práci bavit a užívat si každý všední den a udělat si z toho živobytí, a to všechno najednou.
- Vážíme si svobody víc než peněz. Jsme ty naivní duše, které chtějí proměnit svého koníčka na podnikání.
- Lidé se nás často ptají: „Je to, co právě děláte, jen tak pro zábavu, nebo to chcete někdy v budoucnu prodávat?“ Jinými slovy, je to jen koníček, nebo máte ambice se tím živit?
- To, že děláte něco ušlechtilého a zajímavého a nespokojíte se s prodejem ropy nebo krmiva pro psy nebo pizzy jako skuteční velkopodnikatelé, vás může odsoudit k rokům potu a dřiny za mizivou odměnu. Jestliže se ale touto prací cítíte naplněni, pak vás to nemusí odradit – a v takovém případě jste dosáhli eudaimonie.
- Ti lidé dělají, co chtějí. Přijali odpovědnost. Neotročí. Svoboda je pro ně důležitější než peníze.
- Musíte zjistit, kdo jste,
- Bohémové a lenoši mají jedno společné: jejich práce je pro ně paradoxně tím nejdůležitějším v životě.
2. Co byste měli vědět o penězích
- Když s podnikáním začínáte, je rozumné udržovat režijní náklady na absolutním minimu. To znamená, že budete šetřit a budete žít velmi skromně: pracovat budete z domova nebo z kavárny, nebudete si kupovat oblečení a budete si nosit oběd z domu.
- Vybudujte si systém opakovaných tržeb. To je velmi krásný, téměř poetický název, řekl bych. Dosahuje výšek existenciální intenzity. Kniha předpokládá, že model předplatného je podnikáním budoucnosti.
- Je možné využít například služby, jako je Shopify, které vám opakující se platby umožní. Nebo můžete kontaktovat firmu Gocardless, která vám zajistí vše potřebné.
- Používali jsme PayPal během prvních tří let našeho podnikání a byl to skvělý způsob, jak rozjet podnikání dříve, než jsme si mohli dovolit alternativní možnosti plateb.
- Než se po hlavě vrhnete do crowdfundingové kampaně, je třeba si uvědomit, že to není snadný způsob, jak sehnat investice.
- Royal Society of Arts, říká, že vybírat peníze z nového podniku je chybou amatérů. Jakýkoli případný přebytek hotovosti by se měl okamžitě investovat do placení účtů, vytváření nových produktů, nákupu nových strojů, zaměstnávání více lidí. Připravte se na to, že budete třít bídu s nouzí. Snižte všechny své výdaje na minimum. To znamená, že nebudou žádné dovolené, žádné jízdy taxíkem, žádné restaurace, žádná drahá auta, žádné nákupy. Tyto věci mě naprosto neberou, a tak pro mě není problém žít skromně. Dokud mám své pivo, knížky.
- Je také možné, že si budete muset na začátku podnikání udržet stálé zaměstnání alespoň na částečný úvazek.
- Vaše podnikání a to, co děláte, vás musí bavit, jinak to opravdu nemá smysl.
- Proto každý den musí být především zdrojem uspokojení, a dokonce i potěšení a zábavy.
3. Jak napsat podnikatelský záměr
- Tradiční rada, kterou najdete ve všech knihách o podnikání: nejprve identifikujete problém, který společnost trápí, a pak nabídněte jeho řešení produktem nebo službou, jež nabízíte k prodeji.
- Investor bude chtít návratnost podstatně vyšší než pět procent ročně, které by mohl mnohem bezpečněji získat od banky. Zároveň se bude chtít pobavit a dělat něco zajímavého. Takže popřemýšlejte o tom, jak můžete zlepšit každodenní život potenciálního investora kromě toho, že mu budete vydělávat peníze.
4. Jak se naučit milovat výkazy
- druhá rada, „Jeďte… prostě… dál“, je vynikající a odpusťte mi, že se opakuji. Pokud opravdu věříte, že to, co děláte, je dobrá věc, pak byste měli prostě jet dál, i když za své úsilí ještě žádné pořádné ovoce nesklízíte.
- Nikdo nechce investovat jen do nápadu. Chtějí investovat do lidí. Ale udělejte první krok, vydržte podnikat po dobu pěti let, nevzdávejte to a potenciální podporovatel ve vás možná začne mít důvěru.
- A konečně závěrečná rada k tématu účetnictví: kupte si dobrou knihu, nějaký úvod do účetnictví nebo účetnictví pro úplné začátečníky. Knihy vás to naučí mnohem jednodušším a efektivnějším způsobem než googlování.
6. Jak správně nastavit cenu a dostat zaplaceno
- Cena je často považována za známku kvality. Mám přátele, kteří automaticky sáhnou po nejdražší alternativě, protože předpokládají, že je pravděpodobně ta nejlepší.
- Když člověk podnikání zahajuje, má instinktivní tendenci nastavit příliš nízké ceny, protože jako správný bohém chce být ohleduplný a spravedlivý.
- Nízké ceny jsou pro obří firmy. Malé firmy potřebují účtovat vysoké ceny.
- Dvou základních podnikatelských chyb: za prvé, dřeli jsme jak koně jen proto, abychom z toho vyšli šul nul; za druhé jsme nezdravě konkurovali ostatním stánkům, tak cena, která je příliš nízká, nepřinese prospěch nikomu jinému kromě zákazníka. Ani vy ani vaši zaměstnanci nedostanou zaplaceno a ještě budete muset hrábnout do své kapsy, abyste zaplatili přiznání k DPH. Na okamžik si akorát pár lidí pomyslí, že váš produkt nebo služba je relativně laciná.
- Ať už prodáváte produkt nebo službu, je třeba začít s tou nejvyšší cenou, kterou si troufnete účtovat.
- Je to trochu jako bramborové chipsy. Koupíte půlku brambory za tři pence, nakrájíte ji a usmažíte, dáte do lesklého obalu a prodáte za šedesát pencí.
- Pokud jde o stanovení cen: „Vymyslete si cenu. Zdvojnásobte ji. Přičtěte DPH."
- Možná se budete muset vypořádat s různými reptaly, ale je to lepší, než abyste po třech letech zkrachovali. Na vysokých cenách je skvělé to, že je můžete kdykoli snížit nebo udělat výprodej. Občas snížíme cenu na polovinu u výrobků, za které jsme již zaplatili, například u kalendářů, knih, jež jsme sami vydali, nebo u on-line kurzů. To nám přinese peníze v hotovosti a rozproudí prodej, což je zábava, protože víme, že naše výrobky jsou stále v oběhu.
- Při stanovení ceny byste se měli podívat, co nabízí vaše konkurence.
- Ceny jsme nastavili někde uprostřed. Byly vyšší, než byste zaplatili v místní community college za večerní kurzy keramiky, ale nižší než to, co požaduje velká organizace, jako jsou noviny Guardian za workshop o psaní románu.
- Při vydávání časopisu Lenoch jsme zjistili, že podobné nezávislé časopisy mají na obálce uvedenou cenu mezi 10 a 15 librami. Původně jsme cenu nastavili na 9 liber. „Jste příliš levní,“ byla první věc, kterou mi jeden investor řekl, když ji uviděl.
- Ať už budete prodávat cokoli, trička, festivalové vstupenky, skateboardy, vlastní čas, kávu, americké cereálie, zmrzlinu nebo záložky do knih, držte si cenu vysoko, ale samo sebou zase ne tak vysoko, aby si váš produkt nikdo nekoupil.
- Opět se mějte na pozoru před podceňováním se. Lidé, kteří se zasekli ve velkých firmách nebo ve státní správě, si často stěžují, že jejich organizace platí externistům 1000 liber za den. Ale tito konzultanti pracují za uvedenou denní sazbu pouze příležitostně. Zbytek svého času tráví vymýšlením, výzkumem, přípravou.
- Denní sazba, kterou si tito lidé účtují, může vypadat závratně. Mladí ajťáci si mohou účtovat něco v rozmezí 100 až 150 liber za den. Webová firma nám za den naúčtuje 700 a 800 liber. Účetnická firma, kterou využíváme v podnikatelských seminářích, si účtuje 250 liber na den. Korektoři chtějí 180 liber denně. A nezávislí obchodní konzultanti si mohou účtovat ještě více.
- Pokud to odhadnete špatně, nevadí. Je snazší jít s cenou dolů než nahoru.
- Alternativou by mohl být model paušálního honoráře – to znamená, že máte se svým klientem smlouvu, na jejímž základě vám za práci platí pravidelně předem. Když takových klientů budete mít několik, pak každému z nich můžete účtovat něco kolem 700 liber měsíčne.
- Budeme prodávat určitý počet lístků za nízkou cenu a postupně budeme cenu mírně zvyšovat. Prvních pár vstupenek se nazývá „ranní ptáče“. Jak se blíží den konání akce, můžeme zavést třetí a dokonce i čtvrtou cenovou hladinu, které budou samozřejmě vyšší. Existují lidé, kterým je úplně jedno, zda zaplatí za vstupenku 20, 25 nebo 30 liber. Pokud na danou akci chtějí jít, zaplatí cokoli.
7. Jak prodávat
- Pokud jste osobou samostatně výdělečně činnou nebo řídíte malou firmu, jste zkrátka prodejce. Jste trhovec, který vykřikuje: „Přistupte blíže a kupte si tyto překrásné banány!"
- Věci se, ač je to k pláči, samy neprodají.
- Ti z nás, kdo mají ambice zachovat si v pracovním životě určitou autonomii a používat vlastní kreativitu, se musí do jisté míry vtělit do role prodejce.
- Člověk totiž může nalézt svobodu jen díky tomu, že se stane obchodníkem, bude vytvářet nebo nakupovat věci a následně je prodávat. Svobody nikdy nedosáhne tím, že se podřídí socialistickému státu nebo velké korporaci. Dokonce i když se těšíte z obrovského platu, práce pro velké korporace či stát je nezměrně omezující.
- Příslušníci drobné buržoazie jsou těmi skutečnými revolucionáři. Oni jsou ti, kdo riskují a otevírají si obchody, zakládají malé firmy, nejsou ochotní jít cestou těch, kdo berou pravidelný plat. Jsou to anarchisté. Berou odpovědnost do vlastních rukou a nesvalují vinu na šéfa nebo stát.
- Šéfové nám řekli, ať na prodej netlačíme. Jednou to sice může zafungovat, ale zákazník se už nikdy nevrátí.
- Musíte mít opravdu rádi to, co prodáváte. Opakovaně zjišťujeme, že když se snažíme něco prodat, protože se nám zdá, že to momentálně frčí, je to velmi obtížné. Nicméně když jsme tou věcí nadšení (knihou, událostí, časopisem, utěrkou nebo čímkoli jiným), půjde to samo.
- Vytvořte si webovou stránku. Je to vaše výloha a vlastně i váš obchod.
- Vaše webové stránky musí obsahovat opravdu kvalitní profesionální fotografie.
- Shromážděte reference. Žijeme ve věku recenzí. Sežeňte si pozitivní zpětnou vazbu od zákazníků a pusťte to do světa. Většina lidí jsou ovce a budou následovat své přátele a sledovat trendy. Pouze malé procento populace jsou ti, kterým se říká „inovátoři“ a kteří budou riskovat.
- Snažte se získat podporu někoho z profese nebo dobrozdání nějaké celebrity. Pokud známá osobnost s trochou autority souhlasí s tím, co děláte, dává tím potenciálním zákazníkům pocit důvěry ve vaši firmu. Zvláště pokud nemáte na marketing
- Stanovte si cíle a KUV. KUV jsou klíčové ukazatele výkonnosti a mohou zahrnovat údaje o prodeji nebo počtu přihlášek k odběru newsletterů, kolik lidí na vás zareagovalo na Facebooku či kolikrát o vás padla zmínka v tisku. Je potřeba si stanovit plán a cíle, jinak nebudete mít způsob, jak svůj pokrok změřit a budete jako kus naplaveného dřeva nebo míček v hracím automatu, který poletuje poháněný silami mimo jeho kontrolu.
- To se snadno řekne, ale jak vytvořit nebo prodávat něco, co lidé skutečně chtějí, a zároveň přitom zůstat věrni sami sobě?
- Nesmíte se tudíž bát. Také je třeba vyzkoušet spoustu věcí a musíte si zachovat stoický klid, pokud se některé z nich nepovedou. Nemůžete vědět, proč něco funguje a něco ne. Myslím, že dobré pravidlo, které je třeba mít na mysli, zní: koupil bych si to? Pokud ne, pak jste nepoctiví.
- Měli byste myslet jako William Morris a prodávat jen věci, které jsou krásné a užitečné, nebo splňují alespoň jednu z těchto charakteristik. Prodej šuntů cynickým způsobem je prostě špatný.
- Skuteční prodejci to dělají tak, že nemáte pocit, že na vás vydělávají.
- Nabídněte vzorky Tak či onak potřebujete mít ukázkový vzorek svého produktu.
8. Jak je důležité míti webovou stránku
- Vaše webová stránka by měla být místem, kde čtenáři mohou co nejjednodušším způsobem zakoupit to, co děláte, a měla by nabízet k posouzení vzorky toho, co děláte.
- udržujte webové stránky přirozené, neformální a co nejjednodušší. Když vymýšlíte, jak bude vaše webová stránka vypadat, prostudujte si webové stránky, které se vám líbí.
- Člověk vydělá víc, když pomáhá ostatním uskutečňovat jejich sny, než když uskutečňuje sen jako takový.
- Internetové stránky opravdu velkých firem – Uber, Airbnb, Facebook – jsou vlastně velmi jednoduché. Tak je napodobte. Tyto firmy utratily miliony za nejmodernější spotřebitelské průzkumy, co existují. Slyšel jsem, že Airbnb se pokouší vytvořit stejný druh pocitu bezpečí, jaký jste mohli pociťovat v děloze, a nazývají to „fetální marketing"
- Také si všimněte, jak důležitá je obrazová stránka. Velké weby utrácejí horentní sumy za fotografie. A to je něco, co byste měli být schopni v rámci svého rozpočtu napodobit. Nepoužívejte na svých webových stránkách příšerné momentky, které jste si vyfotili iPhonem. Zaměstnejte schopného fotografa, někoho, kdo rozumí kompozici, světlu, čočkám.
- Pokračujte v tom, co chcete dělat, a nenechejte se rozptylovat pozlátkem. Mohli byste skončit honěním příliš mnoha zajíci
- Se svými domovskými stránkami si nedělejte hlavu!“ řekl také James. „Už nejsou to hlavní!“ Je to proto, že většina lidí přijde na vaše webové stránky prostřednictvím odkazu na konkrétní článek, takže možná ani domovskou stránku neuvidí.
9. Zklamán sociálními médii a jak se s tím vypořádat
- Pro Facebook nejste zákazník, jste produkt. Jedno z prvních reklamních hesel této platformy bylo: „Chceme, aby všichni používali Facebook.“ Strategie růstu firmy byla založena na filozofii, že lidé jsou ovce. A zafungovalo to.
- Platformy, které umožňují prchavé, intimní a osvobozující chvíle soukromí, začínají být nesmírně populární. Být antisociální je na vzestupu. Být sociální je už za zenitem. Lidé se začínají bouřit.
- Vaše podnikání by mělo sloužit k tomu, jak své nápady prověřit.
- Dobré řízení podniku není o tvrdé dřině. Tvrdá práce ve smyslu dlouhých hodin strávených prací je jen pro hlupáky, lemply nebo strašpytle. Pečlivé promyšlení, plánování a vytvoření fungujícího systému povede k nárůstu volného času a dostatku spánku. A vyhnete se přepracování, jež může vést až ke zhroucení.
- Buďte jako David Bowie, který řekl, že vše se začalo kazit v momentě, kdy začal dělat práci proto, aby potěšil své posluchače, a nikoli sám sebe.
10. Síla seznamu příjemců newsletterů
- Nejlepší marketing je podle našich zkušeností osobní ústní sdílení, celostátní tisk, reálné reklamy (pokud si to můžeme dovolit) a nejlepší ze všech je e-mailový marketing.
- Sázejte na myšlenky. Vaše zákazníky budou nejdřív zajímat postoje a názory a teprve později budou nakupovat. A myslím, že si také rádi přečtou o vzestupech a pádech vašeho podnikání a o vašem každodenním život
11. Umění vyjednávat
- Budete se muset naučit hrát tvrdě. Ale jak to udělat, aby se z vás nestal totální pitomec? Řešením je mít připravený náhradní plán B. Připravte si plán B, se kterým budete naprosto spokojeni. To vede k tomu, že druhá strana, která s vámi plán A vyjednává, z vás nebude cítit, že na jeho realizaci příliš lpíte.
- Takže je nám opravdu jedno, jestli se plán A uskuteční nebo ne: v tom spočívá síla. Plánem B může být i „nedělat nic“.
- Příběh majitele posilovny, pro kterého bylo vysvobození, když si uvědomil, že může zákazníky odmítat. Řekl, že devadesát procent jeho zákazníků bylo bezvadných, zatímco těch zbývajících deset procent si zakládalo na tom, že budou fňukat, stěžovat si, naříkat a celkově mu budou dělat ze života peklo.
- Musíte být ve svém vyjednávání jako voda: silní, ale poddajní; a musí vám být úplně lhostejné, jak to dopadne. Musíte být zvědaví, kreativní a flexibilní.
- Nikdy nedělejte ústupky sami sobě. Byl jsem svědkem toho, jak se týmy lidí dohadovaly o tom, že problémem v jejich případě je to, že jsou příliš drazí a že řešením bude snížit cenu. To je blbost. Vyjednávejte s tím, co vidíte a věříte, že je pravda v momentě, když vyjednáváte, a ne s tím, o čem přesvědčíte sami sebe, že jsou vaše slabé stránky. Záleží na tom, co si o vás myslí ti druzí, nikoli to, co si o sobě myslíte sami.
- Nelpěte příliš na konkrétním výsledku.
- Nespěchejte. Pokud spěcháte na to, abyste dosáhli dohody, a dovolíte ostatním, aby si toho byli vědomi, pak ztrácíte sílu. V ideálním případě chcete, aby ve spěchu byli oni a potřebovali vás.
- Na první místo postavte vztah. Důvěra je základem kreativního vyjednávání a to, že jste někomu sympatičtí, vám otevírá dve
- Nejdříve se snažte pochopit.
- Vy víte, co chcete, tak proč nenaslouchat a nesnažit se pochopit, co chtějí ti druzí, dříve než jim sdělíte to, oč vám jde? Lidé potřebují být vyslechnuti, a dát jim k tomu příležitost.
- Dokud druhá strana mluví, stále ještě vyjednává. Čím víc mluví, tím větší má vztek, tím více je frustrovaná, tím víc jí na dohodě záleží. Sledujte především chování; neposlouchejte jen jejich slova.
- Trochu jim tu hořkou pilulku oslaďte. Říci dítěti: „V postýlce ti přečtu pohádku, ano?“ je mnohem přijatelnější, než mu říct: „Je načase jít do postele.“ Co můžete nabídnout, aby váš návrh byl pro protistranu atraktivnějši.
- Nabídněte alternativy. Jakmile dáte druhé straně další možnosti, začnou hodnotit, která z nich je pro ně ta nejlepší. Dochází k jiné perspektivě a signalizuje to jinou, závěrečnou fázi jednání.
- Pokud neztrácíte práci tím, že jste příliš drazí, pak je vaše cena pravděpodobně příliš nízká.
12. Jak si vybrat spolupracovníky
- Je mnohem lepší zaměstnávat cizí lidi, kteří se až později stanou vašimi přáteli. Pokud zaměstnáte svého kamaráda, jen zřídka to končí dobře. Jak mi už kdysi u oběda řekl moudrý Charles Handy: „Jdete-li do podnikání s kamarádem, buď ztratíte podnik, nebo kamaráda."
- Jakkoli skvělý se váš budoucí zaměstnanec během pohovoru zdá být a jakkoli dokonale se hodí pro konkrétní práci, musíte si vždy ověřit předložená doporučení. Bývalý šéf vám řekne pravdu. Co vás zajímá, je dochvilnost a poctivost.
- Čím více postupů a systémů máte zapsaných, tím lépe. Zvyšuje to hodnotu vaší společnosti. Znamená to, že kdokoliv může přijít a práci udělat.
- Informace o tom, že hledáte nové lidi, byste měli inzerovat na svých webových stránkách a rozeslat je odběratelům svého newsletteru. Nebo použít vhodného náborového konzultanta, jako je například společnost Reed. To je ta správná cesta, jak najít profesionály.
- V příběhu Vzpoura na lodi Bounty se jeden z důstojníků ptá despotického kapitána Blighe, zda se s nimi chystá zajet na Tahiti oslavovat. Kapitán odpovídá, že ne: „Těžko můžete očekávat poslušnost od včerejšího parťáka v pijatice."
- Nejdůležitější věc je vytvořit společný cíl a vzbudit v ostatních pocit, že to, co dělají, stojí za to.
- Když si vaši zaměstnanci stěžují jeden na druhého, snažte se, abyste se do toho nenechali vtáhnout. Povzneste se nad to. Fňukání neposlouchejte. Poukazujte na dobré vlastnosti osoby, na kterou si dotyčný stěžuje. Budou následovat vaše vedení.
13. Jak zacházet s nepřáteli
- Nesnažte se z přatel udělat své zákazníky. Za prvé by to mohli nést nelibě a za druhé jejich objednávky nejsou dlouhodobě udržitelné. A navíc se budete strachovat: opravdu se jim líbí, co dělám, nebo se jen prostě snaží být milí? Místo toho si raději najděte skutečné zákazníky: lidi, kterým se líbí to, co děláte.
14. Nikdy nedopusťte přepracování
- Odložit projednávání celé záležitosti až do příštího rána, kdy je můj mozek skutečně vzhůru a vidím jasněji. Večery jsou dobré pro čtení, klábosení, snění, pití, podřimování a mluvení nesmyslů.
15. Síla nicnedělání
- "Děláme to, protože to milujeme“: to je mantra podnikatelského bohéma. Protože kdybychom to nemilovali, jaký by všechno to utrpení mělo smysl?
- Mantra zní: „Zadávejte, optimalizujte, automatizujte“ a tyto koncepty by pro bohémy mohly být zajímavou alternativou, alespoň na první pohled. Koneckonců, nebylo by špatné, kdyby za nás majordomus, sluha nebo sekretářka udělali špinavou práci, zatímco my bychom tloukli špačky.
- Celý smysl bohémství v podnikání je uniknout otroctví. Pokud se stanete svým vlastním žalářníkem, pak je něco špatně. Dělejte všechno pro to, abyste si kolem sebe nepostavili klec, jakkoli komfortně by mohla být zařízená.
16. Jak být stoikem
- Nejdřív zdokonalit v povznesení se nad projevy drobného hněvu, jde-li o malé věci. Někdo vás předběhne ve frontě na olivy? Nechejte to plavat. Buďte vlídně lhostejní. Naučte se, jak klidně čelit malým protivenstvím, a postupně získáte schopnost vyrovnat se s většími.
- Moderní verze tohoto učení se nazývá kognitivní behaviorální terapie.
- Stoických textů, jako jsou Senecovy dialogy a listy nebo Epiktétova Rukojeť.
- Klíčové je, aby se člověk příliš neupínal k jednomu konkrétnímu řešení. Protože to je směr, který vede k šílenství.
17. Radosti konce
- Konečným cílem není hromada peněz, ale příjemný a uspokojující každodenní život.
- Je to stejné jako při vyjednávání: člověk musí vědět, kdy nápad, projekt nebo drahocenný program opustit. Je skvělý nápad mít v jednom okamžiku několik rozpracovaných projektů. Z některých budou peníze, z jiných ne. Některé z nich budou fungovat, některé se nezdaří.
- Najděte si svou cestu. Nalaďte se na své vnitřní hodnoty. Neplýtvejte energií děláním věcí, pro které nejste stvořeni.
Epilog
- Footfall: Systém měření návštěvnosti či počtu osob v obchodních centrech, obchodních sítích, obchodech apod.
- Goodwill: Dlouhodobý nehmotný a neměřitelný majetek společnosti, mezi nějž patří např. hodnota značky, duševního vlastnictví, vztahů. Goodwill může být podhodnocený nebo nadhodnocený – to je otázka k diskusi. Greyhair: Člen představenstva, kterého si najímá mladá začínající firma. Je starší a v podnikání zkušenější než zakladatelé. Jeho přítomnost by měla investory ujistit, že návrh firmy je důvěryhodný.
- JTMS: Jaký to má smysl. Jde o okamžik, kdy si uvědomíte, že pracujete šestnáct hodin denně na vytvoření příjmu, který jde jiným lidem a nikdy ne vám: zaměstnancům, pronajímateli, obecnímu úřadu, finančnímu úřadu a dodavatelům. Kaizen:
- PPC: (Pay Per Click) Platba za kliknutí: To je to, co se stane, když si zřídíte reklamu u Googlu. Budete platit určitou částku pokaždé, když někdo na vaši reklamu klikne. Podle našich zkušeností je to celkem plýtvání penězi. Jediný, kdo z toho má prospěch, je zprostředkovatelská agentura, která vám to naúčtuje, a samozřejmě Google.
- ROI: (Return On Investment) Návratnost investic, tj. poměr výnosu či změny hodnoty investice k investovanému kapitálu.
- SEO: (Search Engine Optimization) Metodika vytváření a upravování webových stránek tak, aby jejich forma a obsah byly vhodné pro automatizované zpracování v internetových vyhledávačích. Jinými slovy proces, při němž se pokoušíte zajistit, že se vaše firma objevila na titulní straně vyhledávačů. Podle mých zkušeností je nejrozumnější ji ignorovat, využívat celostátního tisku, průběžně vyvíjet nové produkty a publikovat články. Informace v médiích nadělají z hlediska SEO víc parády než milion tweetů.
- UGC: UserGenerated Content. Pojem označující typ internetového serveru, jehož obsah zdarma tvoří uživatelé. Internetoví supermaniaci pak k němu připojí reklamu, čímž si přijdou na obrovské peníze, protože autora-uživatele vmanipulují do představy, že jeho práce je zábava a tvůrčí vyžití.
Další čtení
- Carnegie, Dale, How to Win Friends and Influence People. Česky: Jak získávat přátele a působit na lidi
- Epiktétos, Discourses, Fragments, Handbook (Oxford World Classics). Česky: Rukojeť rozpravy, edice Antická knihovna, sv. 10. Stoická filosofie.

 

Hodnotenie

Autor opísal na svojích skúsenostiach 5 rokov s podnikaním v kaviarnicke s knihkupectvom, čo tomu predchádzalo, čo sa počas toho naučil a kde chce smerovať. Poskytuje veľa rád, ktoré odporúča dodriavať aby podnikanie skutočne dávalo slobodu a nie záväzky čím sa staneme vlastným žalárnikom. Niektoré veci čo odporúča su skôr uplatniteľné len v tych podmikania s fyzickým tovarom na jednom mieste, ale väčšiná by sa dala prispôsobiť aj na internetové podnikanie. Z tejto knihy som si odniesol opäť potvrdenie toho, že hoci nezarábam ešte tony peňazí, stále fungujem a to čo robím má zmysel. Viac sa mám zamerať na realizáciu snov a potrieb ľudí, aby to čo vyrobím bolo užitočné, potom to má hodnotu pre predaj. Neexistuje garancia, že sa stanem milionárom, ale to čo funguje a čo nie sa nedá pochopiť, buď to príde alebo nie. Preto treba ustavične tvoriť a skromne k tomu pristupovať. V závere ešte poukazuje na stojické myslenie, odporúča aj nejaké čítanie, ktoré uznáva voľnosť, ignoraciu a robiť si čo chceme, no nie byť hulvát alebo škodiť iným, hlavne sa nenechať rozčuľovať najprv maličkosťami a neskôr väčšími problémami.

Celkovo teda knihá je pozitívna, mladý podnikateľ získa cenné rady, čo mu ušetrí asi 5 rokov a trvá na tom, že neexistuje presný návod na to ako zbohatnúť, len si zariadiť život tak, aby sme robili čo nás baví.