Zoznámenie sa s kryptomenami

Ing. Igor Miňo
30. Júl 2017

Keď som ešte bol v Bratislave, tak som občas zašiel na nejakú prednášku do Progressbaru, kde som sa dostal do kontaktu s Bitcoin. Bol to rok 2012, vtedy cena Bitcoin bola okolo 10$ za 1BTC. Celé to bolo postavené na presvedčení, že to má hodnotu, pričom to materiálnu hodnotu nemá.

Progressbar je hacker-space, kde sa stretávajú nadšenci pre nové technológie a rozvíjajú svoje nápady individuálne alebo v skupinkách. Takýmto stretávaním sa navzájom obohacujú a vedia si aj pomôcť. Okrem stálych členov tam môže prísť aj nečlen, je to skoro každý deň otvorené a hlavne sa snažia aj pre verejnosť organizovať prednášky kde prezentujú vlastné projekty alebo na akúkoľvek inú zaujímavú tému. Z niektorých prednášok sa vyhotovujú aj videá, ktore je možné nájsť aj na youtube napríklad, nemajú však jeden kanál, videa tam dávajú individuálne, takže treba hľadať.

Tam som natrafil na Juraja Bednára a jeho prednášku Bitcoin ako úložisko hodnoty z tohto roku možete pozrieť na jeho webe. Okrem neho sa okolo Bitcoin angažuje aj Pavol Lupták, ktorý je známi aj svojou firmov Nethemba v oblasti počitačovej bezpečnosti a seba označuje ako "etického hackera".

Niektorí spolužiaci ešte na výške tažili Bitcoin, stačilo im splašiť nejaký výkonnejší počítač, aby nehučal dali ho na balkón a o elektriku sa nestarali, keďže internát sa platí paušálne. To boli časy keď to bolo ako tak rentabilné, ale konkrétne čísla som sa od nich nikdy nedozvedel, koľko reálne sa im podarilo vyťažiť, ale vraj niečo áno.

Sám som ešte o tom niečo googli a snažil sa pochopiť ako to funguje. Keď som si to celé spojil, tak som zistil, že to nie je ničím kryté, samozrejme ani Eurá ani Doláre nie su ničim kryté, ale tie sú na rozdiel od Bitcoin hmatatľné ak si ich vyberiete z bankomatu.

Takže kombinácia úplne virtualnej a ničim nekrytej meny, ktorej aj keď stúpa hodnota ale ma matematicky obmedzené množstvo nemôže byť predsa stabilná. Takto som si to uzavrel v roku 2012 a nechal to tak.

Rok 2017 na prelome júla / augusta

Začas som pri obednom čítaní zaznamenávať po rokoch zmenu v Bitcoin, celkový počet vyťažených mincí bolo cez 17 miliónov a blíži sa k svojej hranici 21 miliónov, transakcie trvajú dlho, zájem o menu stúpa čim sa dvíha aj jej cena.

Opäť som sa o to začal zaujímať, dočítal som sa o pripravovaných variantách ako to bude ďalej pokračovať. Prípravy prebiehali vyše roka a už len išlo o nejakú dohodu v komunite. Zvolila sa varianta vytvorením FORK meny čim vznikne BitcoinCash a bude mať počiatočnú hodnotu 17% z ceny Bitcoin. Pri aktuálnej cene Bitcoin okolo 1.864$ z ničoho vytvorili fiktívnu hodnotu 317$ za BCH čo v dolároch predstavovali obrovský balík všetkých 2.890.000 mincí.

Už som to sledoval každý deň a spočiatku cena Bitcoin začala klesať a po ustálení BitcoinCash to začalo rásť. Zahraničné populistické články dostávali informácie k verejnosti a začali sa o to zaujímať špekulanti, ktorí by na tom chceli zarobiť. Zdraví sedliacky rozum hovorí, že ak do toho prilejú ďalšie peniaze, tak jeho fiktívna hodnota ešte vzrastie. Tá tam ale je len kým sa peniaze nevyberajú.

Celé to vyzerá na "pyramídu" a zarobia na nej tí, ktorý nastúpia medzi prvými a vystúpia na jej vrchole. Tí neskorší "pristupujúci" do toho vlejú peniaze, ktoré vyberú tí prví so ziskom a opozdilci skončia so stratou. Oni sú tí, ktorí to cele zaplatia. Takže počas najbližších dňoch si musím zodpovedať otázky: Budú špekulati prilievať peniaze do Bitcoinu? Ak áno, tak chcem naskočiť na rozbiehajúci sa vlak?